От х:

Днес в x:

Кметът засекрети парите по проекти на общински служители

    Кметът Добри Беливанов засекрети сумите, получавани от общински служители за участие в европейски и национални проекти през последните две години.

    Тези данни бяха поискани от Haskovo.net със заявление за достъп до обществена информация на 17 октомври. Отговорът на общината пристигна днес. В заявлението бе поискан списък на служителите, които са участвали в проекти, както и ръководителите. Освен това поискахме и размера на сумите, които е получавал всеки от тях за участието си в съответния проект.

    Заявлението за достъп до тази обществена информация бе направено заради появили се в общественото пространство слухове за огромни суми, получени от отговорни служители в общината по тези проекти.

    В отговора си кметът Добри Беливанов е разрешил да ни се предостави списък на служителите, както и по кои проекти са работили и в какво качество.

    Но отказва достъп до данните за възнагражденията им с мотива, че това са лични данни. В отговора си градоначалникът цитира чл.2 от Закона за достъп до обществена информаци, в който пише, че този закон не се прилага за достъп до лични данни.

    В ЗДОИ е дадена и дефиниция на личните данни: 2. "Лични данни" са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци, свързани с неговата физическа, физиологична, генетична, психическа, психологическа, икономическа, културна или социална идентичност.

    От справката със законовите текстове не става ясно как размерът на дадено възнаграждение може да послужи за идентификация на което и да е лице. Още повече, че в отговора на кмета са посочени имената, длъжностите в администрацията и ролята им във всеки един проект, тоест идентифицирани са повече от достатъчно.

    От предоставената информация става ясно, че през последните две години общинската администрация е работила по 19 проекта, всеки от които има ръководен екип с различна численост (с изключение на един от тях - “Независимост и толерантност в Европа”, който няма екип).

    Според Кирил Терзийки от Програма “Достъп до информация” отказаната информация е трябвало да бъде предоставена. Той цитира ЗДОИ, според който задължени субекти са всички физически и юридически лица, чиято дейност е финансирана от държавния бюджет или от фондове на Европейския съюз по проекти и програми.

    Целта на запитването на Haskovo.net бе да се види какво възнаграждение е получил всеки от тях, а гражданите да могат да си съставят собствено мнение за тяхната работа, съобразно резултатите от всеки проект. Тъй като ключовата информация в запитването не бе предоставена на медията, а оттам и на обществеността, това няма как да се случи.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (38)

    • 1
      Ни
      НикМик
      79 -26
      18:19, 30 окт 2017
      Всички знаят кои двама бивши служители са оглавявали всички проекти. Те самите се биеха в гърдите, колко са добри в европейските проекти. Въпреки всички помии, които ГЕРБ изля върху Добри, той им остана верен и не разгласява тлъстите им хонорари. А трябва!
      • Ян
        янко митев
        50 -37
        19:20, 30 окт 2017
        Кръшков, кръшков нали с очите си те видях преди известно време на "тайна" среща с Консулов в ранен час на ОМВ как ти даваше опорни точки.Какво ми се правиш на вода ненапита. Продадена трътка! Кога ще извикаш специалиста за мокри поръчки Бакалов да ти свърши някоя мръсна поръчка в сайта...
      • До
        До НикМик
        17 -6
        19:34, 30 окт 2017
        Списъците са публикувани под статията. Първо прочетете пък после говорете глупости.
      • Ом
        Омръзна ми
        32 -13
        22:01, 30 окт 2017
        За пореден път доказа, че за нищо не ставаш! Хората ти поискаха най- обикновенно справка, а ти за пореден път направи голяма интрига.
      • До
        Добри
        18 -16
        07:17, 31 окт 2017
        Добри участва в проекта „Лява ръка десен джоб”
      • По
        Погледнал
        25 0
        10:35, 31 окт 2017
        Имената ги има в началото. Само че преди две години "огромните суми" на хората на бившия управник бяха изнесени и с имената, и с полученото до стотинка. Тогава закон нямаше ли? Вижте и повтарящите се имена. Надка - хем без ценз, хем без конкурс, но директор и ръководи няколко инвестиционни проекта. Пехливанова - от същата дирекция с няколко апетитни проекта (май има такива и в Минерални бани). Чучулева, Валери, Даяна, Роситца и пр. кога намират време за още няколко проекта когато следва да са 8 часа на работа в общината или получават пари за едно и също работно време по няколко пъти?
    • 2
      Гь
      Гьотере видял
      52 -26
      18:42, 30 окт 2017
      Жалко, г-н Беливанов ще потъне с ГЕРБ, по - лошото е, че изгуби името си на честен и почтен човек. Но с каквито се събереш такъв ставаш!
    • 3
      АК
      А кмета какво работи?
      40 -18
      18:45, 30 окт 2017
      А кмета фигурира ли в този списък или неговата “дейност” е строго секретна? То и без друго никой не разбира какво “работи” този кмет, пълно безхаберие, само ухилената му физиономия по разни тъпи общински прояви.
    • 4
      Не
      Незапознат
      45 -18
      18:50, 30 окт 2017
      Това пенсионерче кмет започна да се отраква.До края на мандата си ще вземе да ни цака така както
      мазните политици поставили го начело на града.То само дъртак не беше ни прекарвал.Поне до сега.Скапаняка цитира закона когато му отърва.А когато не мълчи като пукал.Малкото които имат
      добро мнение и те ще го изгубят.Самото скриване на информация криейки се зад закона като страхливец е достатъчна информация.
    • 5
      As
      As
      41 -45
      18:51, 30 окт 2017
      То е ясно, кой е вземал големите суми. Вече бивши... Виж коментара
      • Ти
        ти не четеш какво пише по горе
        37 -15
        19:08, 30 окт 2017
        Като хвърляш обвинения по някого трябва да можеш да докажеш.След като зам кмета няма нищо против сумите да се огласят (а той е най обвиняемия), защо кмета ще ги засекретява?Защо?
      • Ор
        Орфей
        23 -9
        19:11, 30 окт 2017
        И къде е тази чешма? В пазара спряна с тапа запушена . Пейките къде са? Изпотрошени и изгнили. Моля не пишете глупости яяно не живеете в Орфей и не вземайте отношение само и само да се намирате на лаф.
      • Тъ
        Тъп си и злобен
        40 -31
        19:12, 30 окт 2017
        Кмета умишлено не предоставя информация, защото цели за пореден път да създаде съмнения за почтеността на тези хора. Защото ако я даде ще се види, че няма големи суми. Всичко е с цел да навреди и дискредитира Консулов. А трябва да признае, че без него тези 19 проекта нямаше да са факт.
      • По
        поредната интрига
        28 -3
        21:00, 30 окт 2017
        Когато се дава някаква информация - нека е пълна! Ама май, някой е крал парите , предназначени за участниците в проектите... или си ги е спестил. Публикувайте го тоя списък та да стане ясно кой кого е изработил.
      • По
        поредната интрига
        26 -2
        21:20, 30 окт 2017
        Ей така се постига пълен разпад на "екипа" - едните стимулирани над заплатата, другите - работете в името на заплатата.
    • 6
      Др
      дрийм тийма
      44 -31
      19:28, 30 окт 2017
      Ще станат ясни парите на ДРИЙМ ТИЙМа на Делян
    • 7
      Де
      ДЕТРОЙТА
      27 -18
      20:19, 30 окт 2017
      Суджуците се оказаха свински черва :))
    • 8
      За
      Запознат
      18 -6
      20:36, 30 окт 2017
      И в младежки център гл счетов раздава пари по проект кмета това го знае но си трае защо се прави на голяма работа
    • 9
      Жа
      Жана Райкова
      44 -10
      21:13, 30 окт 2017
      Изготвеният списък от въпросната Надежда Иванова не е верен. Лично аз не съм била в два проекта, а определена като наставник само в един за 3 месеца. Моля да даде точна информация, а не да пише каквото и падне. Като не е наясно как трябва да работи като началник "Европейски проекти" да си направи труда поне да провери в човешки ресурси и счетоводството. На мен лично ми е ясна, че е плитка, но все пак дава официален отговор. Моля да публикуват и получените суми, защото някои хора нямат и грам срам. Интересно ми е как едни хора по длъжностна характеристика назначени да работят проекти в тази въпросна " Евро дирекция" и то с тлъсти заплати получават и още и още допълнително за същото нещо? Законно е да, но дали е морално!!!
      • Ом
        Омръзна ми
        23 -26
        21:42, 30 окт 2017
        Най- неморалните хора говорят за морал. Цялата администрация знае що за маймуна си.
    • 10
      Ми
      минувач
      30 -9
      06:33, 31 окт 2017
      По принцип не е редно служител на общината да работи по общински проект финансиран с европари като частно лице. Това е чиста проба на конфликт на интереси. Общинския служител получава заплата и това му е възнаграждението, ако се чувства за голям и незаменим специалист, то да излезе на частно да си прави колкото иска проекти. Ако Добри Беливанов е допуснал това, той просто не знае какво да прави като кмет. И спрете неговите отговоронсоти да ги прехвърляте на други хора. Още повече сега, когато сам се е заел да управлява. Добри не е нито добър , нито честен. той е добър само за адвинистрацията си, която е доволна да бездейства и е честен само за Иван Стаматов, който си прави бизнес от мандата му.
      • Га
        Галя
        11 -1
        15:04, 31 окт 2017
        Споделям мнението, че не трябва паралелно да се работи в общинската администрация и да се вземат допълнително пари от проекти.
        Едни нямат заплати, пък други се уредили с две.
    • 11
      Ст
      Страница 8
      11 0
      08:41, 31 окт 2017
      Липсва страница 8
      • Да
        дали или
        25 0
        09:14, 31 окт 2017
        а не ви липрави впечатление, че едни и същи хора се въртят? и ако видите сроковете по етапите на програмите- има хора, които са си бетонирали още поне една заплата до 2019? Гергана иванова, гергана камбурова, Венцислава еди-коя си, теодора еди-коя си, диана георгиева, диана митева, ганки, манки- що само тебе Боже? Другите толкова ли са тъпи, че не могата? или нямат право, или нямат нужда, или не са знаели, или не са им дали? ТО ясно че на всеки му трябват пари, ама.....
        Да не говорим, че има една страница скрита, дето има имена, които не трябва да се знаят май? по 200лв. на проект- я някой да си хване едно именце , ей тъй избирателно и да сметне- валенца, венцита, андрейчовци и дианки колко , колко, колко???/
    • 12
      Къ
      към "минувач"
      9 -11
      12:10, 31 окт 2017
      Съвсем нормално е общински служители да работят по общински проекти - това е регламентирано законово. Парите, за които става въпрос НЕ СА ХОНОРАРИ, а материално стимулиране за успешна работа и спечелване на финансиране за съответния проект, което представлява 2-5% от общата стойност на проекта. Отделен въпрос е как тези 2-5% се разпределят - между всички или само най-нашите.
      • Да
        дали или
        10 0
        15:24, 31 окт 2017
        какъв стимул бе човек, чисто възнаграждение си е- заплата, да си като настойник!!! примерно!
    • 13
      Да
      ДАНЪКОПЛАТЕЦ
      18 -4
      13:25, 31 окт 2017
      Проличаха си хората на честния и добър Кмет -Севова домакин,Латю .,Гергана Иванова ,Керимова,Пиярката,ГЛ.Архитект,Емилия и още няколко.Е това е законно,хем си на работа ,хем получаваш друга заплата .е това се казва К МЕТ/
      • 12
        123
        16 -3
        13:50, 31 окт 2017
        И задължително Латю шофьора,без него не може...
    • 14
      Го
      господар
      11 -5
      13:38, 31 окт 2017
      Господари на ефира,тогава ще ги видим всички с лицата си безобразие!Да създадем социална мрежа и да ги поканим.Тогава Кмета ще не ще ще говори на живо.
    • 15
      12
      123
      14 -3
      13:52, 31 окт 2017
      Кмете,вероятно сте обект на заплахи след скандала,но не ставайте за резил и не ги прикривайте,излезте и кажете цялата истина за всичко,с имена и факти!ко не стиска,напуснете поста и стига с тази агония ,мудност и бездействие,грехота е да ни проваляте живота още две години!
    • 16
      Пе
      петел
      9 -7
      15:32, 31 окт 2017
      Тоя наистина мисли ,че играе шах в общината и се кефи ,мисли ,че хората му се радват,и кокошките го обожават,но .......
    • 17
      Ко
      кочо
      8 -7
      15:48, 31 окт 2017
      Абе още кога Ви казах,че добри е мухлясал.
    • 18
      Ах
      ахаха
      9 -1
      17:22, 31 окт 2017
      Първо, смятате ли да обжалвате отказа?
      Второ, ако е нередно да се посочи поименно кой колко е получил, каква пречка има да се посочи общата сума, получена от работилите по проектите общински служители? Бихте ли си редактирали въпроса?
      Трето, по тия проекти в извънработно или в работно време е работено?
      • Гр
        Гражданка
        7 -1
        13:52, 1 ное 2017
        Работят уж в извън работно време, но го правят в работното, за което си получават щатната заплата.
        Става дублиране.
    • 19
      Ро
      РОДИТЕЛ
      10 -3
      19:22, 31 окт 2017
      Служителка се хвалеше,че си е купила кола от премията за коледа и Президентските избори и това ли Кмета не може да каже или го е страх,че е честен и добричък и ще издаде тайна,Това е в твойте правомощия Господин Беливанов..Нали всичко е светло и прозрачно,за обикновените служители -да,но за твоята свита е тъмно дори черно.
      • Да
        Дали или
        7 0
        22:24, 31 окт 2017
        Гергана Иванова
    • 20
      Да
      дали или
      2 0
      09:23, 1 ное 2017
      на 8 страница дали не са всички КОРЗ-аджии, всички керкетарки и целият евро отдел?
    • 21
      78
      7878788888..............
      2 0
      17:57, 1 ное 2017
      Кметът ни е "много добър". Той не е напуснал 80-те години на миналия век. И, този човек ще управлява европейски град в 21-ви век и дойде с голямата кошница обещания. След като не си подаде оставката, не говорете за този човек, че е достоен. С хъмкането си се изсулва като ...... Рече да каже нещо по закона, ама както той си го чете. Тези европейски проекти и пари да не са на баща му, че отказва информация. Това са средства на данъкоплатците, макар и по европейски програми.
    Последни новини