От х:

Днес в x:

С рядко срещано единодушие гласуваха Закона за лечебните заведения

Депутатите одобриха единодушно на първо четене със 139 гласа "за" промени в Закона за лечебните заведения. 

Измененията в Закона за лечебните заведения предвиждат разширяване на кръга на здравните заведения, които могат да получават субсидия от Министерството на здравеопазването. В "списъка" ще влязат спешните центрове, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, центровете за деца с увреждания и хронични заболявания.

Субсидия по закона ще могат да получават също и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Целта е да се постигне равнопоставеност между лечебните заведения и между пациентите, обясни Анелия Клисарова от "БСП за България", която е от вносителите на законопроекта.

Колегата ѝ Георги Михайлов посочи, че промяната ще даде възможност в тези лечебни заведения да се извършват модерни животоспасяващи форми на лечение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини