От х:

Днес в x:

Експерти: расте интересът към дуалното обучение в Хасково

Изображение 1 от 3

    Професионалното образование и обучение обсъдиха днес експерти от Министерствотото на образованието и науката, представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение.

    Форумът в Областна администрация Хасково беше открит от заместник областния управител д-р Стефка Здравкова. „Професионалното образование и обучение са темите, които не веднъж са били обсъждани тук, защото това е един от основните проблеми за съвременния бизнес и за всеки млад човек, който търси реализация. Както знаете, приоритет за Правителството през този мандат е образованието, а професионалното обучение е един от основните елементи на българската образователна система“, заяви д-р Здравкова. „За съжаление, през последните десетилетия, именно професионалното образование „изостана“ от динамичните процеси на развитие на икономиката. И така на практика се получи, че в момента има производства, за които няма квалифицирани кадри. Проблем, който става все по-сериозен за Хасковска област“, подчерта тя.

    Представителите на дирекция Професионално обучение и образование в МОН представиха основните предложения за концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Факт е, че вече нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година паралелките с дуално обучение са значително повече от предишните години. Това стана възможно, защото действително Правителството работи по този свой приоритет, подчертаха лекторите. Те изтъкнаха, че сътрудничеството между бизнеса и професионалните училища е налице, но трябва да се работи за устойчивост на системата за дуално образование. Освен това вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще. Целта е българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Со
      Соня
      1 0
      10:08, 12 окт 2017
      Поредната среща, най-вероятно без резултат. Вижда се и апатията на участниците...Всичко зависи от законите! Унищожиха професионалното образование, сега са само мимикрии, симулиране на дейност...
    Последни новини