От х:

Днес в x:

Доайенът на журналистиката в Хасково и екскмет Димитър Добрев отбеляза 80 – годишен юбилей

Изображение 1 от 4

    Доайенът на хасковската журналистика и един от най-дълго управляващите кметове на Хасково Димитър Добрев отбеляза своя 80-годишен рожден ден. За да го уважат и поздравят за юбилея в празничния ден се събраха журналисти от най-опитната част на гилдията, както и млади колеги.

    Сред приятели основателят и главен редактор на емблематичния от близкото минало регионален вестник „Шипка“ се отдаде на спомени. С нескрито вълнение обаче коментира и актуалните събития. Димитър Добрев е автор на четири книги, в които развива своите коментари за новото време, в което живеем, за нескончаемия преход, който нарича „див“. Но затова авторът днес не иска да говори – празник е! Само че малко му е мъчно за съвременното развитие на нишките журналистиката, за това, че медиите днес се „хлъзгат по плоскостта на „жълтите“ новини, на лекото, на евтиното“. Като сравнение с маниера на работа, в редакцията, която той е ръководил и от наблюденията му днес, казва, че разликата между журналистите от неговото поколение и младите колеги е в чувството за отговорност, на автоцензура тогава. Затова носителят на първата награда на Съюза на българските журналисти на младите си колеги повече дръзновение, „да обичат професията си, да търсят повече позитивното, да пишат с грижа към страната, града си и хората. И най-вече да отстояват честността си“.

    12 години Добрев е бил председател на Общинския народен съвет на Хасково, пост еквивалентен на кметския днес. Управлявал е 72 села, а хасковска община е била най-голямата по площ в България по времето на неговото кметуване.

    За своята журналистическа работа Димитър Добрев е първият носител на наградата „ Златно перо“, която се присъжда от Съюза на българските журналисти. Той има в колекцията си от отличия още една такава награда, връчена преди няколко години. Два пъти е носител и на орден“ Кирил и Методий“. От днес на лавицата си ще сложи и почетния плакет на Хасково. Заедно с поздравителен адрес за юбилея му той му беше изпратен от кмета на Хасково Добри Беливанов. Поздравителни адреси юбилярят получи и от областния управител Станислав Дечев и от председателя на СБЖ Снежана Тодорова. Председателят на секцията на Съюза в Хасково Николай Грудев пък връчи на рожденика от името на гилдията Грамота за активна журналистическа дейност.

    С благодарност за вниманието Димитър Добрев благодари на всички, които са част от юбилея му и им пожела да достигнат и надминат възрастта, която той отбелязва днес. Празникът подобаващо завърши с почерпка и песни.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ви
      вихрогон
      12 -10
      18:20, 6 окт 2017
      Ако имаше достойни граждани, биха го попитали:
      1. Бил ли е доносник ( сътрудник) на службите преди 1989 г.
      2. Съдействал ли е за обследване, наклеветяване и накрая - наклеветяване на граждани от Хасково, с цел да се покаже активен сътрудник?
      3. Съвестта му гузна ли е?
    • 2
      Ve
      Verato
      11 -8
      20:42, 6 окт 2017
      да бил е доносчик и опропастил живота на десетки
    • 3
      Ve
      Verato
      9 -5
      20:49, 6 окт 2017
      Този не беше ли Пьрви секретар на БКП със солташака Пилашев
    • 4
      Ме
      Местен кмет
      10 -4
      21:33, 6 окт 2017
      700 тона пелети на Община Смолян доставя бащата на Делян Добрев. А как е в Хасковско?
    • 5
      То
      Тодорка
      4 -11
      22:33, 6 окт 2017
      Боклук. Мръсник. Доносник. Виж коментара
    • 6
      Ра
      рашев
      6 -5
      22:55, 6 окт 2017
      Докарайте неговите години та тогава злорадствайте! Д Добрев е и гросмастор!
    • 7
      Ва
      Василев
      4 -1
      11:05, 7 окт 2017
      На времето се забраняваше вербоването на ръководни кадри както за секретни сътрудници,така и използването на помещенията за явочни квартити.А,той е бил именно такъв .
    • 8
      Ал
      Алтънович
      1 -1
      19:01, 7 окт 2017
      По мое време вербовахме ,но без партийни лидери.На тях им докладвахме.

    Още новини

    Последни новини