От х:

Днес в x:

25 °C

Двама българи в Летния изследователски институт на MIT

Всяка година 10 000 ученици от цял свят се състезават за 80-те места в Летния изследователски институт (Research Science Institute/RSI) на Масачузетския технологичен университет (MIT) в САЩ.

От 2001 година до днес, благодарение на Съюза на математиците в България, две места в програмата са за български ученици, а от 2010 година Фондация „Америка за България“ подкрепя българските таланти в математиката и информатиката.

Подборът е много стриктен и на практика е интензивен целогодишен процес. Тази година успяват да го преминат Иван Иванов от Американския колеж в София и Таня Оцетарова от Математическата гимназия в Пловдив, съобщават от фондацията.

„Летният изследователски институт ми даде възможност да прекарам шест седмици в MIT и да работя с видни професори, които ме приеха като част от тяхната научна общност, ” разказва Таня Оцетарова. Уникално за нея е било да се запознае с 80 ученици от цял свят с изключителни постижения в математиката, информатиката, биологията, физиката и химията. Дискусиите с тях разкрили колко интересни са тези науки и са я вдъхновили да разшири кръгозора си.

„Проектът, който разработих по време на Летния изследователски институт в MIT, е в областта на математиката и е озаглавен Граници на броя на точки в множества от остри ъгли. Преди няколко десетилетия, унгарският математик Пол Ердьош формулира предположение, че при достатъчно голям брой точки от n-мерното пространство, поне един от ъглите, формирани от някои три точки, ще бъде тъп. По-късно задачата да се намери точния брой точки, за които това твърдение е винаги вярно, е обявена от Холандското математическо общество за „задача с награда“, но решения са получени само за частни случаи. Проблемът се оказва сложен дори когато работим в тримерно пространство. "

Иван Иванов е другият български участник в Летния изследователски институт.

Неговият проект е в областта на изкуствения интелект, свързан с оптимизиране на иновативен модел на рекурентни невронни мрежи. Според Иван, моделирането на човешкото мислене чрез компютърните технологии е една от фундаменталните задачи в информатиката. Възможен подходите за нейното разрешаване е използването на изкуствена невронна мрежа, способна да решава логически задачи, като имитира функциите на човешкия мозък.

За Иван най-ценното от участието му в Летния изследователски институт в MIT, наред с работата по проекта, е уникалната възможност да се запознае и да разговаря с научни светила като Волфганг Кетерлe (Нобелов лауреат по физика за 2001 г. ), Ерик Маскин (Нобелов лауреат по икономика за 2007 г. ), Дан Харджес (главен инженер на Сейнт Джуд Медикъл, американска компания – световен лидер в електрофизиологичната апаратура, с която работят най-реномираните болници в Европа и САЩ), Скот Коминърс (преподавател по бизнес администрация в Харвард).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини