От х:

Днес в x:

Десетте най-обещаващи технологии за 2024 г. според MIT Technology Review

Всяка година MIT Technology Review идентифицира и класира най-значимите технологични развития и обещаващи технологии, които имат потенциала да окажат реално въздействие върху човешката цивилизация.

Основана в Масачузетския технологичен институт през 1899 г., MIT Technology Review е независима медийна компания, чиито анализи, рецензии, интервюта и събития на живо обясняват най-новите технологии и техните икономически, социални и политически въздействия.

През 2023 г. MIT Technology Review включи в своя топ 10 следните технологии:

  1. CRISPR за висок холестерол
  2. Изкуствен интелект, който създава изображения
  3. Дизайн на чип, който променя всичко
  4. Военни дронове за масовия пазар
  5. Хапчета за прекъсване на бременността, предписани от разстояние (телемедицина)
  6. Органи при поискване
  7. Неизбежните електрически превозни средства
  8. Космическият телескоп Джеймс Уеб
  9. Анализ на древен ДНК
  10. Рециклиране на батерии
  11. Изборът на публиката: самолети, задвижвани с водород (пред квантовата криптография, изчислителната мощ от екзамащаб, суперприложенията

През 2024 г. някои от тези технологии отново са включени в топ 10 на MIT Technology Review

1. Изкуствен интелект за всичко

Аргумент: Живеем в ерата на изкуствения интелект. Стотици милиони хора са взаимодействали директно с генеративни инструменти като ChatGPT, които произвеждат текст, изображения, видеоклипове, изпълнявайки заявки (prompt). Тяхната популярност промени технологичната индустрия, като превърна OpenAI в нарицателно име и принуди "Гугъл", "Мета" и "Майкрософт" да инвестират сериозно в технологията

» защо това е важно

2. Свръх ефективни слънчеви клетки

Аргумент: Слънчевата енергия бързо се внедрява по целия свят и е ключова за глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии. Но по-голямата част от слънчевата светлина, която достига до днешните панели, не се преобразува в електричество. Добавянето на слой от малки кристали може да направи слънчевите панели по-ефективни.

» защо това е важно

3. Apple Vision Pro

Аргумент: "Епъл" ще започне да доставя първите си визьори за смесена реалност, Vision Pro, тази година. Най-ценната характеристика, която отличава Vision Pro от всички други познати продукти в сегмента, е дисплеят с най-високата разделителна способност, правен някога за такова устройство. Ще има ли и толкова ценно приложение? Рано е да се каже, но най-скъпата компания в света направи смел залог, че отговорът е да.

» защо това е важно

4. Лекарства за отслабване

Аргумент: Увеличаването на страдащите от затлъстяване в световен мащаб е квалифицирано от Световната здравна организация като епидемия. Сега медикаменти като Mounjaro и Wegovy са сред най-мощните инструменти, с които пациентите и лекарите разполагат за лечение. Има данни, че те дори могат да предпазват от инфаркт и инсулт.

» защо това е важно

5. Подобрени геотермални системи

Аргумент: Геотермалната енергия е чиста и практически неограничена. Въпреки това, поради инженерни предизвикателства, приложението ѝ едва сега започва да се оценява. Нови техники за сондиране, които копаят по-дълбоко и на места, които доскоро са били недостижими, отприщват повече от топлината на Земята за производство на чиста енергия.

6. Чиплети

Аргумент: Става невъзможно трудно да се направят транзисторите по-малки в съответствие със закона на Мур, който движеше напредъка в изчислителната техника в продължение на десетилетия. Сега инженерите трябва да намерят нови начини да направят компютрите по-бързи и по-ефективни. Чиплетите са малки, специализирани чипове, които могат да бъдат свързвани едни с други, за да правят всичко, което прави конвенционалния чип, и дори повече.

» защо това е важно

7. Първото лечение чрез редактиране на гени

Аргумент: Нови лечения, базирани на CRISPR, се разработват от години. През последните седмици на 2023 г. една такава терапия от Vertex стана първата, която получи регулаторно одобрение както в Обединеното кралство, така и в САЩ заради успешните ѝ резултати в проучванията за третиране на сърповидно-клетъчна болест. Няма да е последната.

» защо това е важно

8. Суперкомпютри

Аргумент: Най-бързите суперкомпютри в света вече могат да извършват повече от един екзафлоп (1 с 18 нули) операции с плаваща запетая в секунда. Нови машини, които могат да обработват научни данни при тези скорости, ще позволят на учените да извършват по-сложни симулации на климата, ядреното делене, турбуленцията и др.

» защо това е важно

9. Термопомпи

Аргумент: Макар името да не подсказва, термопомпите са електрически уреди, които могат както да охлаждат, така и да отопляват сгради и по-широкото им разпространение би могло значително да намали емисиите с парникови газове. Продажбите на термопомпи са се увеличили по целия свят и в САЩ вече надминаха газовите пещи. Новите типове, които работят при по-високи температури, също могат да помогнат за декарбонизирането на индустрията.

» защо това е важно

10. Екзекуторите на Туитър [sic]

Аргумент: Илон Мъск купи сайта, известен сега като X през 2022 г., и оттогава почти нищо в него не е същото. Той уволни по-голямата част от персонала и се отказа от модерирането на съдържанието, отблъсквайки както рекламодателите, така и потребителите. Сега, когато алтернативи като "Блускай", "Тредс" и други подобни печелят пазарен дял, централният градски площад отстъпи място на частни стаи.

» защо това е важно

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини