От х:

Днес в x:

Социалните отказват помощи на самотна майка, пострадала в катастрофа

    Социалната служба в Хасково отказа помощи на 46-годишна самотна майка с две деца, която това лято пострада при катастрофа. Жената била блъсната от таксиметров автомобил в локалното платно на бул. „Васил Левски“ в Орфей. Тя е със счупен таз и два прешлена, шита ѝ е главата. Инцидентът е станал на 14 юни, а Татяна Вълкова и до днес се придвижва с патерици и проходилка.

    Татяна има две деца – 6-годишният Денис, който страда от епилепсия, и 9-годишната Мелиса, ученичка в „Шандор Петьофи“. Жената е безработна, разделила се с мъжа, с когото живеели на семейни начала, преди година и половина. Заедно с двете ѝ деца преживяват от инвалидната пенсия за Денис и детските, общо около 450 лева. Живее под наем на бул. „Васил Левски“ 38, до ВиК, за жилището плаща 120 лева месечно.

    След кратък престой в болницата след катастрофата, Татяна е продължително време на легло, а за нея и двете деца се грижи нейна приятелка. „Добре, че е тя. Изписаха ми инжекции и лекарства, струват 64 лева и стигат за 10 дни. Няма как да ги плащам. Приятелката ми е работила известно време в Германия и ми помага“, благодарна е Татяна.

    През август тя подала молба в агенцията за социално подпомагане за еднократна помощ, както и за помощ за отопление. И на двете молби получава отказ.

    „Основна причина за отказите е разминаване в настоящия адрес на Татяна Вълкова“, обясни шефката на хасковската социална служба Петя Ангелова. „Жената е посочила в заявлението си адрес, който се различава от този в Националната база данни, с която ние задължително правим справка“, обясни тя. Ангелова допълни, че социални работници на два пъти са ходили на адреса, но не са открили Татяна Вълкова. „Задължително се прави анкета, за да се видят условията в жилището“, обясни социалната шефка. Тя уточни, че жената е била търсена на адреса, посочен в Националната база данни, а не на този, посочен от Татяна Вълкова в молбата ѝ.

    Репортер на Haskovo. net, който предпочита да вярва на човека, а не на хартията, откри Татяна Вълкова на адреса, на който живее наистина. Условията в жилището можете да ги видите на снимката, (това се отнася и за социалните работници). Жената обясни, че е сменила квартирата си само няколко дни преди да я блъсне колата и затова не е успяла да се регистрира на новия адрес. Оказа се, че старата квартира е в същия блок и същия вход, но на долния, четвърти етаж.

    Другият мотив за отказите на социалните е, че Татяна Вълкова няма регистрация в Бюрото по труда. „Сред изискванията на закона е да има поне 6-месечна регистрация в Бюрото, ако е безработна“, обясниха от социалната служба.

    Така ако човек е безработен, но не е регистриран в Бюрото по труда, бива задраскан от държавата и не съществува за чиновниците ѝ.

    След намесата на Haskovo. net и проверка на случая от Социалната служба обясниха, че Татяна Вълкова трябва първо да се регистрира на новия си адрес, след това в Бюрото по труда и да подаде отново молби при тях. Увериха ни, че тогава случаят ще има съвсем друго развитие. Тези неща били разяснени и на самата Вълкова вчера.

    Междувременно жената вече се е регистрирала на новия си адрес (един етаж по-горе), ще докуцука и до Бюрото по труда, за да се регистрира и там. Така ще има някакъв шанс държавата да ѝ помогне с някой лев в тежката за нея и децата ситуация. Максималният размер на еднократната помощ е 325 лева и може се отпуска веднъж годишно.

    Тодор Кръшков.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Ми
      МИМ
      46 -2
      16:09, 14 сеп 2017
      Ако журналиста не знае тези правила не са измишльотини и прищевки на социалните работници, а закони, гласувани от политиците. На никой в тази страна не му харесва на социални помощи да отговарят единствено циганите, които от десетилетия са трайно безработни с нелегални доходи, на които не плащат данъци, но в крайна сметка на нашите избраници така им оттърва - плащат си на гласоподавателите и ги лекуват безплатно с данъците на бедните работещи българи
    • 2
      Па
      Павлов
      38 -5
      16:57, 14 сеп 2017
      И това според МИМ решава проблема??? Кръшков е даже мек в статията, социалните биха могли да се разходят в това хубаво време, а не да чакат всички да им дойдат на крака. За двойните стандарти да не говорим, че една група ще вземе да се обиди!
      • Ст
        страничен наблюдател
        9 -11
        17:23, 14 сеп 2017
        Ако знаят до къде да се разходят или се смята, че имат врачески способности
    • 3
      Ed
      edna
      18 -11
      17:13, 14 сеп 2017
      Това,че живее без брак с бащата на децата, прави ли я самотна майка? Бащата намира пари за бира и цигари, как така за нея няма? Интересно защо винаги, когато въпросът е за пари, които плащаме ние / "глупаците" /, живеещи според законите на държавата, всички са самотни майки и нямат никакви доходи! Поне не използвайте децата си за такива долни манипулации!
      • Ан
        Аноним
        20 -5
        18:55, 14 сеп 2017
        Вие ли ще казвате кой за какво има пари или кой с кого живее?Много интересно как виждате нещата отстрани , без да сте компетентни по темата и представа си нямате какво е да не можеш да се движиш ... А, децата да искат разходка в парка или нещо сготвено от майка им , а тя да лежи в продължение на един месец..... Вие бяхте ли един ден до нея, да видите какво е всъщност ? И все пак тук не става дума за пари, а за тъпата държава в която живеем !
      • Ан
        Аноним
        20 -1
        19:06, 14 сеп 2017
        Не мисля че някой тук, манипулира който и да било!!!!! Но днешно време злобата Ви е толкова голяма..... Мислите си че знаете много, а всъщност не знаете нищо!!! Не Ви пожелавам и ден, от живота който води тя сега! Пазете се хора, само секунди са достатъчни за обрат в живот!
    • 4
      Ср
      срам и позор
      10 -8
      17:35, 14 сеп 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Cd
        CDROM
        1 -1
        10:18, 15 сеп 2017
        Къде са администраторите на сайта? Защо се допускат подобни коментари, които апелират за грубо насилие? И после се чудим, защо има насилие в обществото. Къде е етиката на този платен новинарски сайт?
    • 5
      Ср
      срам и позор
      16 -6
      17:39, 14 сеп 2017
      Това се случва в държавата на Великия Бойко Методиев Борисов. Класическа мутра, преминала през всички етапи на развитие.
    • 6
      Че
      Чешящ
      30 -3
      17:55, 14 сеп 2017
      Ако живееше в кв .Репуплика нямаше да има тези проблеми!!!
    • 7
      12
      123
      27 0
      18:03, 14 сеп 2017
      Какви ли не идеи, акъли и мисли прочетох в горните коментари, но няма един от сорта "как мога да се свържа с жената? Искам да й помогна." Та моят въпрос е: как мога да се свържа с жената?
    • 8
      Из
      изгладнял седесар
      13 -1
      20:33, 14 сеп 2017
      Аз бих попитал няма ли някой евроатлантик от Общината да помогне със собствени средства или пак играе стария социалистически принцип другари дайте да помогнете -- ама вие не ние Кмете и другите службогонци гербери вие дарихте ли нещо или се криете като мокри плъхове от канализацията
    • 9
      Ev
      Ever
      10 -5
      20:42, 14 сеп 2017
      Как самотна майка? Децата си имат баща! А тя да се държи по-човешки с тях.
    • 10
      Та
      Татяна Вълкова
      14 -5
      21:25, 14 сеп 2017
      Благодаря на всички които ме подкрепиха и които ме плюеха,аз няма да коментирам вашето мнение за мен , но искам да ви кажа колко е тежко да си на легло цели 2 месеца да неможеш да станеш и децата ти да искат да излезнат на вън на разходка до другите деца ,Много е тежко аз не търся помощ от вас а от нашата държава която трябва да подпомага хората в моето положение,
      • По
        Помогни си сама
        3 -6
        23:19, 14 сеп 2017
        Подай коректна информация и необходимата документация в АСП-РД СП. Ако децата ти са признати от бащата/бащите, то ти НЕ си самотна майка.
      • Ev
        Ever
        7 -3
        23:34, 14 сеп 2017
        Не е самотна майка! И какво за нея е държавата? Държавата сме всички ние, които работим и плащаме данъци. Никой не оспорва, че е трудно да се грижиш за деца, когато си претърпял злополука, но нека и бащата да помага.
      • Jo
        John
        1 -6
        09:57, 15 сеп 2017
        абе, имате време и пари за маникюр, значи не е тол... Виж коментара
    • 11
      Ге
      Георги
      12 -3
      21:32, 14 сеп 2017
      аз и толкова не полу4авам тя поне взима на месес 450 ние с жената се мъ4им да живеем с 300,лв на месес първомайската община дава помощи само на тяхни хора в с,Езерово жена взима 500лв пенсия и взимама сотсиаални помощи и синоветеи са междунанародни шофиори и един с инвалидна пенсия уж неработоспособен а шофиор на тир в холандия ниямамали някой да спре тази мафия с инвалидни пенсии в с,Воден,с,Езерово полвината село с инвалидна пенсия
      • Ге
        Георги
        7 -2
        21:52, 14 сеп 2017
        в БЪлгария неговори закона а говори паририте когато бутнеш на доктора 3000лв ина сестрата 3000лв гарантирантие инвалидната пенсияи си неработособен за 3години и ходи покр4мите в с,Езерово кмета ги оправия Тен40 ,Керим,Митко ,Ванталиев има още много ,тези хора неработоспособнилиса вси4ки са здрави а Митко гледа п4ели над 40,кошера нияма закон в България
    • 12
      Яу
      яу1
      5 -5
      14:14, 16 сеп 2017
      Няма ли някой патриот да отиде в тая служба и да им резне зелките на тези паразити?
    • 13
      Гр
      Гражданин
      3 0
      06:49, 18 сеп 2017
      Прочетох всичко до тук като коментари и хубави, и злобни.... Често обиждаме и нараняваме до смърт хората около нас, на улицата, познати, непознати.... Нека се замислим дали всички ние сме идеални? Дали при всеки от нас всичко е наред? Вместо като хора да бъдем съпричестни, вместо да се замислим в какво общество живеем вие нападате, плюете, обиждате. Да има и хора, които са заинтересовани.... Дали с баща или без баща тези деца със сигурност знам, че не е припознато детето, а има и заболяване - епилепсия, което прави нещата още по-сложни/, дали се грижи за тях или не се грижи това не е толкова важно. Важното е, че жената живее на квартира, че се движи с проходилка и патерици. А някой от вас запита ли се, сега когато децата тръгнаха на училище как ще може да ги заведе до входа на училището, как ще се върне след това да ги вземе от там? Някой запита ли се колко наем плаща, как го плаща, как се справя... а сега и учебните помагала в училище, които са не по-малко от сто лева на дете? Нека вместо да я оплюваме да се опитаме да помогнем на човек, който има нужда от разбиране, човещина, от това да види, че има и добри хора..... Не е толкова сложно човек да бъде добър, да си лош е лесно..... А в социални грижи след като знаят тя в какво състояние е, защо не направят компромис както правят за ромите? Защо като виждат, че тя едвам се движи как ще се изкачва по стълбите на бюрото по труда, как ще се предвижва?
    Последни новини