От х:

Днес в x:

Обявиха ТЕЦ Хасково в неплатежоспособност, запорират го

“ТЕЦ Хасково 2” АД е обявено в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост с решение на хасковския окръжен съд. Делото е образувано по искане на Корпоративна търговска банка АД, в несъстоятелност.

Това е банката, която е финансирала покупката на бившия ТЕЦ от община Хасково, като първоначално отпуска 12 млн. лв., по късно още един милион, а през 2010 година размерът на кредита е увеличен до близо 16 млн. лв. Парите са отпуснати на “Финанс инженеринг”, фирмата-купувач на ТЕЦ-а. Дружеството “ТЕЦ Хасково 2”, се явява солидарен длъжник на банката, става ясно от съдебното решение.

Според изчисленията на вещите лица по делото към края на 2015 година дружеството дължи общо почти 8 млн. лв. на банката, а към община Хасково има дълг от близо 6 милиона за местни данъци и такси.

Експертизата показва също така, че активите на дружеството са на много по-малка стойност от дълговете.

С решението си съдът открива производство по несъствоятелност на дружеството, налага запор върху активите му и назначава временен синдик.

Молба за откриване на производсто по несъстоятелност бе подал в края на 2016-а и изпълнителният директор на “ТЕЦ Хасково 2” Г. Табаков.

Haskovo.net припомня, че бившият ТЕЦ край Хасково бе продаден от общината през 2009 година. Същата година дружеството получи и лиценз за производство на ел. енергия за 35 години. Тогава новите собственици обявиха намерение за инвестиции в размер на над 300 млн. Коминът на ТЕЦ-а бе съборен в началото на 2010 година. Оттогава обаче нищо не се случи с централата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Жа
    Жалко
    31 -2
    14:44, 7 авг 2017
    Типичен пример за разграбване и унищожение на вече построено.Тук не малка роля има стария кмет.Той участва в схемата.Интересно къде изчезнаха парите от продажбата му.
    • Pp
      ppp
      27 -3
      15:50, 7 авг 2017
      Ретро музей, имение - избери си
    • Ja
      Jack Bauer
      2 -1
      22:31, 7 авг 2017
      Мустакатия участва във всичко, което има лапаница. Не се наяде.
  • 2
    Бъ
    Българската мечта
    19 0
    19:06, 7 авг 2017
    Според мен е типичен пример за източване на пари. Въпросната "фирма" вероятно е придобила ТЕЦ-а на мижава цена с обещания за развитие. След това получава пари защото има ТЕЦ. После още за ремонта му. Накрая продава вторичните суровини и фалира. Банката си взема мястото, а общината пие студена вода.Дружеството се закрива. Пито-платено! Къде са разликите? Познахте, в нечии джобове. Къде се намираме? Познахте - В БЪЛГАРИЯ!
    • Jo
      John
      0 0
      09:49, 8 авг 2017
      банката ще вземе един гол ..й, първо ще си вземе парите държавата, после общината за данък сгради, после всички останали.
  • 3
    Ма
    МАНГО
    5 -2
    22:08, 7 авг 2017
    Чувал съм, че стоманата с която комина, е биля някаква специална. И цената и е била повече отколкото са платили на общината. Така че, пито-платено. Дали се казваш Ц.В. или Г.И. - няма значение - овчаря си е овчар - овцете са си овце.
    Лека нощ!
    Спете доволни и подстригани.
Последни новини