От х:

Днес в x:

Гърция се готвела да обяви неплатежоспобност

Правителството на Гърция  се  готви  да  обяви неплатежоспособност     (дефолт)   по  държавния  си дълг,  ако   не   успее   да   постигне  споразумение  с международните  кредитори  до  края  на  април. Това пише  авторитетното  издание  „Файненшън таймс".

„Правителството,  което  бързо свършва  парите за изплащането  на заплатите на държавните служители и на държавните пенсии, е решило да се откаже от изплащането на 2,5 млрд. евро на Международния валутен фонд, които трябва да бъдат изплатени през май и юни, ако не се постигне споразумение", изтъкнали източници на британското издание, които били информирани за плановете на гръцките власти.

„Ние достигнахме до края на пътя... Ако европейците не преведат средства от фонда за финансова помощ, няма да има друга алтернатива, освен неплатежоспособност", заявил за „Файненшъл таймс" представител на гръцкото правителство, пожелал да остане анонимен.

Както отбелязва вестникът, дефолт на Гърция ще предизвика безпрецедентен шок за еврозоната, но предупреждението за предстоящо изпадане в неплатежоспособност може да е тактически ход в преговорите, което отразява стремежа на правителството  да постигне колкото е възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция.

Европейските правителства също подготвят извънредни планове при евентуален дефолт на Гърция, допълва „Файненшъл таймс".

Припомняме , преди дни се разпространи информация, че страните от еврозоната подготвяли тайно изключването на Гърция от паричния съюз. От Европейската комисия опровергаха информациите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини