От х:

Днес в x:

"Профуча едно голямо АУДИ". Отговорите повдигат въпроси

Анкетата ни получи в двойно по-кратък срок над двойно повече отговори от всяко наше допитване до момента

305 са посочили, че виждат нарушения на ЗДвП всеки ден, едва 5 - че се случва рядко, а 11 - че нямат такъв случай,. Свидетелите на опасно изпреварване са 43, висока скорост - 17.

Справя ли се с нарушенията Пътна полиция, наричана все още КАТ в ежедневието? Само 42 са отговорили утвърдително. Затова пък твърдението, че пътните полицаи не се занимават с определени нарушители е получило 1037 потвърждения. Категорично - 70% от 1464 отговори са в полза на това, че има "недосегаеми" нарушители. Резултатите - тук

Това е зловещ резултат. Без претенции да е представителна, анкетата очевидно е "бръкнала" в кървяща рана. Тя предизвика почти тройно по-висока активност сред нашите читатели от обичайното, само в рамките на 3 дни (обикновени анкетите ни са седмични).

Всъщност по резултатите може да се направи извод, че под 4% от анкетираните живеят в нормални пътно-транспортни условия: с убеждението, че ред има, нарушителите са наказани и даже съвсем не са ги срещали. Това също е зловещо. Останалите над 96% са свидетели на нарушения или живеят с убеждението, че сред нарушителите има привилигировани пред органите на реда. А това е много по-голяма щета от едната глоба. Подобен резултат говори за ерозия на общественото доверие.

Но тези резултати са и много хубави. Защото той говори, че хората искат ред, правилата да се спазват и законът да е равен за всички.

Коментарите към материала с анкетата показват доста сериозно отношение по темата. Като се започне с предложението за по-големи глоби и се стигне до точната формулировка на въпроса на анкетата. И ние също виждаме проблем в дефинирането на конкретния тип нарушители. Някой в коментарите пояснява, че не винаги колите им са мощни. Друг набляга на специалните регистрационни номера. В писмото до редакцията, което послужи за основа на анкетата, нарушителят е "голямо Ауди". Както и да ги наричаме, това са коли, които се държат дразнещо на пътя и пътна полиция не забелязва. 

Първата функция на Пътна полиция, описана на портала на МВР е: "Осъществяване на контрол за спазването на правилата за движение и техническата изправност на движещите се пътищата отворени за обществено ползване превозни средства." Нека да уточним, че административнонаказателната дейност е под номер 6 в списъка. В тази връзка интересно колко служители са пряко ангажирани с първата функция в Хасково, как си вършат работата и как се разбира, ако не са я свършили. как прекарват един свой трудов ден, биха ли глобили свой братовчед, ако нарушава и т.н. Защото от анкетата и коментарите излиза, че има недоволство и гневът не е насочен към нарушителите с големи/мощни/със специални номера/недосегаеми коли, а към пазителите на реда, които ги оставят безнаказани.

HaskovoNET

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ;
    ;
    1 0
    12:46, 31 юли 2017
    какво трябва да значи "сране катализатор"?
Последни новини