От х:

Днес в x:

Рекордни добиви на лимец, създават нов сорт без аналог в света

    До момента половината от жътвата на лимец приключи и добивите са много добри, похвалиха се местни производители по време на 9-тия фестивал на хляба в стамболовското село Рабово.

    „За първи път получихме по 200 кг от декар, което е рекорд в практиката ми, откакто се занимавам с отглеждане на културата в този район, каза производителят Петко Ангелов. Той поясни, че в други райони на страната имало и по-добри реколти, но край Рабово не бил постиган такъв добив. „Така че тази година се очертава много благодатна, много плодородна. Дъждовете тази година паднаха в подходящото количество и в подходящото време.“, каза Петко Ангелов.

    По традиция беше изпълнена възстановка на древни тракийски ритуали, главно за плодородие. Обикновено те представляват преливания на основни течности – вино, вода, зехтин, мляко, мед, ползвани в древността. Към тези ритуали на четирите ъгъл на нивата преди да се зажъне, се наричат неща за плодородие. Освен преливането на тези течности се хвърля и зърно, за да дава почвата по-добри реколти следващата година.

    Облечени в народни носии съвременни тракийци днес преминаха през пещера „Утробата“, открита преди няколко години.

    Един от най-интересните моменти, наречен гвоздеят на тазгодишния фестивал, е стартиране на процедура по регистрация на съвършено нов сорт лимец български, който ще е без аналог в целия свят. Той е с черни усили и черен клас. Днес експерти започнаха подбор на класове, на които ще бъде направен анализ в Института в Садово и разработки, за да може след няколко години да се похвалим с нов сорт български лимец.

    Единият от експертите беше доц. Гергана Дешева от Института по растителни и генетични ресурси към Селскостопанската академия - София. „Избрахме класове, които ще бъдат подложени на електрофореза. Тъй като този сорт еднозърнест лимец е една българска популация, целта е да бъде разделена на съставящите я генотипове. Съответно всеки един от тези генотипове ще бъде проучен при полски условия и генотипът с най-добри характеристики ще бъде даден за признаване като кандидат-сорт в бъдеще.“, заяви доц. Дешева.

    Това е първият български сорт лимец, а изследванията и анализът ще продължат около 4 г. и едва тогава ще има образец, който да е с необходимите качества и съответно да е с по-висок добив от съществуващите полулация, както и да е с по-ниско съдържание на глутен, обясниха специалситите.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ер
      еро
      13 -4
      15:47, 29 юли 2017
      Българско геномодифициран лимец
    • 2
      Ан
      анонименмошеници
      3 -3
      11:26, 30 юли 2017
      Мошеници българи..
    • 3
      Ha
      Haha
      4 -2
      13:39, 30 юли 2017
      Искат и него да го модифицират и да има глутен ...
    Последни новини