От х:

Днес в x:

Правят здравословно уиски от здравословно жито

Прелестна жътварка подрежда трапеза от храна и питиета, направени от лимец

Стамболовският производител на древното жито лимец Петко Ангелов е разширил асортимента на продуктите, които произвежда от „храната на траките”. Освен традиционният хляб, фермерът от село Рабово е пуснал и ограничени, засега, серии от уиски, мастика и бира, сварена от първото зърно на Балканите. Най-често повтаряното определение за него е „здравословно”. Лимецът е почти безглутенов и хлябът от него се препоръчва за де що има метаболитен проблем. Същото важи и за брашното, а вероятно и за уискито. Не е изключено и след него да ни боли глава, но...здравословно.

Лимецът е диво жито. За древните е било единстевният източник за насъщния. В резултат на хилядолетна култивация, лимецът е еволюирал до днешната пшеница. Тя е с много по-висок добив, много по-хранителна и пълна с глутен, заради което белият хляб даже бива обявяван за нездравословен. 1 на всеки 300 души развива така наречената глутенова ентеропатия и се налага да търси лекарска помощ. След като се отказа от глутена, сърбинът Новак Джокович стана звяр на корта и №1 в световната тенис ранг-листа.

Заради манията към здравословни храни, търсенето на лимеца нараства в световен мащаб. Особено луди по него са западняците. Заради износът, файдата от производството на дивото жито расте главоломно. Вече даже имало „Асоциация на производителите на лимец” в България, които отглеждали над 11 000 декара. Самият Петко е разширил нивата си до 200 декара.

Според него обаче много фермери работят с ментета - разни заместители, внесени от Русия, Украйна и къде ли не. Истинският лимец бил само в България. Нещо като Бацилус булгарикус.

За да отбелажат празника на хляба на траките, в село Рабово се стекоха фолклорни групи от целия регион, че чак и от Врачанско. От там направиха възстановка на древния езически ритуал „Молебен за благоденствие”. Групата от село Свирачи, Ивайловградско, пък зажъна първите ръкойки от нивата на Ангелов. Жътвата на лимеца е малко по-късна в сравнение с тази на традиционната пшеница. Очакваната реколта е повече от скромна-100 кила от декар. За сметка на това цената на зърното е в пъти по-голяма от тази на традиционното. Килограм брашно пък струва 10 лв.

Г.Христов

Тържествено начало на жътвата
После замесването на хляба
Млади следовници
"Гордостта на баба"
Петко Ангелов прави от 5 години фестивал на лимеца
Врачани направиха възстановка на древен молебен за благоденствие
Празник

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини