От х:

Днес в x:

Ердоган се заигра с Тръмп, изнудва ЕС за климата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши че няма да ратифицира Парижкия договор за климата, ако не получи по-благоприятни условия.

Така Ердоган разчупи единството в Г-20 срещу политиката за климата на САЩ, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"След решението, взето от САЩ, нашата позиция върви в посоката на нератифициране от парламента", каза Ердоган на пресконференция след края на Г-20 в Хамбург. 

Официалното комюнике от срещата казва ясно, че САЩ са единствените, които се противопоставят на останалите 19 членки на Г-20, които се ангажират в подкрепа на Парижкото климатично споразумение, което се определя като необратимо. 

Ердоган аргументира позицията си с факта, че някои обещания, които са му били направени на конференцията за климата в Париж, довела до сключването на Парижкия договор, не са били изпълнени. 

"Тъй като ние сме поставени от развитите страни сред страните в процес на развитие, те ни обещаха да компенсират финансовото въздействие (на споразумението). Ние казахме, че ако това стане, ние ще го ратифицираме в парламента и че в противен случай няма да го направим", заяви Ердоган. 

Според Парижкото споразумение развитите страни трябва да положат повече финансови усилия отколкото страните в развитие. Ердоган твърди, че през 2015 г. той е получил уверения, че страната му не трябва да полага тези "повече финансови усилия", които трябва да полагат развитите страни. 

"Тогавашният френски президент (Франсоа Оланд) ни обеща това", каза Ердоган.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че разговорите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган са откроили дълбоките разногласия между Берлин и Анкара, предаде ТАСС.

Канцлерът изтъкна междувременно приноса на Турция на срещата на Г-20. 

"Искам да кажа, че Турция и лично Ердоган взимаха активно участие в хода на цялата среща. Оценихме усилията, които Турция полага по въпроса за бежанците, миграцията", каза тя. Меркел обаче подчерта, че по въпроса за арестите в Турция и турската военновъздушна база Инджирлик различията между двете страни остават, посочва турският новинарски сайн Сон дакика. "

Двустранните разговори показаха, че имаме дълбоки разногласия", посочи тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини