От х:

Днес в x:

Комисия от Министерството на културата проверява Гърбавия мост

Eксперти от Министерството на културата пристигат днес в Харманли, за да направят оглед на Сводестият или по популярен като Гърбавия мост. Целта е да се изготви становище за мерките, които трябва да бъдат предприети за възстановяването му.

Още през февруари, след като част от парапета на съоръжението се срути, кметът на Харманли Мария Киркова издаде заповед, с която назначи комисия с представители на различни държавни институции, които да направят оглед на съоръжението и да съставят констативен протокол за състоянието на недвижимата културна ценност.

Освен това трябваше да бъдат фиксирани и необходимите укрепителни консервационно –реставрационни и ремонтни работи.

Въпреки липсата на експертния документ и непълна проектна документация, община Харманли е изготвила искане и е кандидатствала с проект по бюджетна програма на културното министерство през месец април тази година за финансиране с 500 000 лв. за спешнити реставрационни и консервационни дейности за Гърбавия мост, припомнят от местната администрация.

Към момента оценителната комисия все още не се е произнесла относно депозираното проектно предложение.

След поредно настояване от страна на ръководството на Общината и среща на кмета Мария Киркова с министъра на културата Боил Банов в края на миналата седмица, комисия от експерти в Харманли ще е факт.

От ведомството са уверили градоначалника, че ще окажат съдействие и за отстраняване на административните пречки и неуредици около собствеността на местността "Изворът на Белоногата" , което всъщност е една от основните причини обновяването на обекта да не бъде вече факт.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини