От х:

Днес в x:

Съсед се жалва на областния управител от шумен климатик

Жалби за шумния климатик на съседа, както и за незаконно построена ограда са сред последните, подадени в областната администрация в Хасково. Областния управител няма правомощия да решава подобни проблеми, дори и да иска, информира днес Гроздана Христова, началник на отдел "Административно-правно обслужване" към администрацията. Срещата бе част от проекта "Говори с властта на ТИ", в който са включени всички регионални медии в партньорство с областната управа. Целата на проекта е да обясни на хората с какво се занимава администрацията, какви проблеми на хората може да реши, и какви не може.

Жалбите, които не можем да решим - като тези с шумния климатик и оградата, се изпращат на съответната служба, която е компетентна по проблема, обясни Христова. Тя допълни, че от съответните служби се иска обратна информация как е решен случая, за да се уведоми гражданинът, подал жалбата. Но това, общо взето, е по-сложният начин за решаване на даден проблем.



Областният управител не може да решава имотни спорове, уточни Христова. Най-честите пробеми, които решава нейния отдел, са обезщетенията на репресираните лица. Има промяна в закона за репресираните, обясни Христова. Доскоро се изплащаха обезщетения само за една репресия – за изселване, лишаване от свобода, интерниране. Сега репресирани граждани или техните наследници могат да получат обезщетение за всяка една преживяна несправедливост поотделно. Освен това преди е имало таван за обезщетенията – до 25 000 лева. Сега такова няма. Полагащата се сума за пострадали от режима са 64 лв. за всеки календарен месец, през който е продължавала съответната репресия. За наследниците сумата е 48 лв. Доплащанията след одобрение се извършват от областната администрация.

Около 700 молби за преизчисляване на тези обезщетения са подадени досега. Експертите от областната администрация обаче събират документи от общините и от данъчното, където преди са се подавали подобни молби. По тяхна преценка очаква се броят им да надмине 2000. Най-честите молби за обезщетения са за изселване.

Срокът за доплащане на репресираните е до 11 март 2011 година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини