От х:

Днес в x:

По 250 лв. помощ за бедни първолаци

46 000 първокласници от цялата страна ще получат еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година. Правителството реши  на заседанието си днес да запази непроменен размера на сумата. Подпомагането е семействата с ниски доходи, чиито деца за първи път през тази година ще прекрачат училищния праг.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище. Освен това, задължително условие за получаване на средствата е и през последните 12 месеца средният  доход на член от семейството да е по-нисък или равен на 400 лева. Децата с трайни увреждания, сираците и децата, които са настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето ще получат еднократната помощ без доходния тест.

В Хасковска област през септември в първи клас влизат 2127 деца, които са записани в 64 училища. В областният център Хасково първолаците са най-много -800.

Статистиката от последните години показва, че почти половината от семействата на първокласниците в региона получават еднократната помощ. Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускането й е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Пред социалните родителите трябва да представят бележка от училището, която да удостоверява, че детето действително е прието и записано там. От Регионалното управление на образованието вече са разпратили писмо към директорите с информация за това.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ма
  МАНГО
  9 0
  14:46, 28 юни 2017
  Защо аз - който съм кадърен и имам висок доход, съм обложен с допълнителен данък? Излиза, че тези, които работят в сивата икономика или не работят, в повечето случаи получават и повече от мен. Защото тези помощи не им се водят и доход. Не стига, че помощите, които разпределя държавата в голямата си част, идват от такива като мен, ами ме карат и да се чувствам виновен пред децата си, че съм кадърен.
  Не получавам детски, не получавам помощи, не получавам еднократни суми! Моето дете с нещо по-различно ли е от другите деца? Или то си е виновно, че се е родило в семейство, в което родителите му работят по 50-60 часа на седмица?
  Няма ли някой с юредическо образование, който да заведе колективен иск за дискриминация от мое и от името на други като мен?
  Затова съветвам и стимулирам младите хора да напускат тази държава. Като останат некадърните и мързеливите, много ми е чудно от къде ще взимат чиновниците пари, за да ги раздават.
 • 2
  Ди
  дискриминиран
  2 0
  20:55, 28 юни 2017
  Тази несправедливост продължава от дълго време. Преди няколко години, когато моето дете тръгна на училище, на първия учебен ден група майки с гръм и трясък влязоха в книжарницата и се чудеха как да похарчат отпуснатите им пари. А нашето семейство със скромни средства , при двама работещи. едва събра пари за дрешки, за да е спретнато детето на първия учебен ден.
 • 3
  Из
  Изкласил
  2 0
  22:27, 28 юни 2017
  Няма нищо сега като идете в едно училище където директора му е един от организаторите на гей парада в София ще ви накара да си купите униформи и купони от фирма на зам директорката му за храна на децата ви.

Хороскоп за 03.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
03 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
03 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
03 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
03 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
03 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
03 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
03 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
03 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
03 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
03 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
03 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
03 юни 2020
Последни новини