От х:

Днес в x:

3 °C

По 250 лв. помощ за бедни първолаци

46 000 първокласници от цялата страна ще получат еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година. Правителството реши  на заседанието си днес да запази непроменен размера на сумата. Подпомагането е семействата с ниски доходи, чиито деца за първи път през тази година ще прекрачат училищния праг.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца. Право да я получат имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в държавно или общинско училище. Освен това, задължително условие за получаване на средствата е и през последните 12 месеца средният  доход на член от семейството да е по-нисък или равен на 400 лева. Децата с трайни увреждания, сираците и децата, които са настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето ще получат еднократната помощ без доходния тест.

В Хасковска област през септември в първи клас влизат 2127 деца, които са записани в 64 училища. В областният център Хасково първолаците са най-много -800.

Статистиката от последните години показва, че почти половината от семействата на първокласниците в региона получават еднократната помощ. Срокът за подаване на заявление-декларацията за отпускането й е не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година. Пред социалните родителите трябва да представят бележка от училището, която да удостоверява, че детето действително е прието и записано там. От Регионалното управление на образованието вече са разпратили писмо към директорите с информация за това.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ма
  МАНГО
  9 0
  14:46, 28 юни 2017
  Защо аз - който съм кадърен и имам висок доход, съм обложен с допълнителен данък? Излиза, че тези, които работят в сивата икономика или не работят, в повечето случаи получават и повече от мен. Защото тези помощи не им се водят и доход. Не стига, че помощите, които разпределя държавата в голямата си част, идват от такива като мен, ами ме карат и да се чувствам виновен пред децата си, че съм кадърен.
  Не получавам детски, не получавам помощи, не получавам еднократни суми! Моето дете с нещо по-различно ли е от другите деца? Или то си е виновно, че се е родило в семейство, в което родителите му работят по 50-60 часа на седмица?
  Няма ли някой с юредическо образование, който да заведе колективен иск за дискриминация от мое и от името на други като мен?
  Затова съветвам и стимулирам младите хора да напускат тази държава. Като останат некадърните и мързеливите, много ми е чудно от къде ще взимат чиновниците пари, за да ги раздават.
 • 2
  Ди
  дискриминиран
  2 0
  20:55, 28 юни 2017
  Тази несправедливост продължава от дълго време. Преди няколко години, когато моето дете тръгна на училище, на първия учебен ден група майки с гръм и трясък влязоха в книжарницата и се чудеха как да похарчат отпуснатите им пари. А нашето семейство със скромни средства , при двама работещи. едва събра пари за дрешки, за да е спретнато детето на първия учебен ден.
 • 3
  Из
  Изкласил
  2 0
  22:27, 28 юни 2017
  Няма нищо сега като идете в едно училище където директора му е един от организаторите на гей парада в София ще ви накара да си купите униформи и купони от фирма на зам директорката му за храна на децата ви.

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини