От х:

Днес в x:

ЕС удължава срока за усвояване на 160 млн. € за границата ни

При премиера Бойко Борисов е имало оперативка, на която са били обсъдени темите за направеното след работната среща преди седмица.

В писмо от европейския комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, получено вчера, се информира за готовност да бъдат удължени с 12 месеца сроковете за усвояване на отпуснатите 160 млн. евро европейски средства за сигурността по границата ни. 

Това съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който е запознал с това премиера Борисов, предаде БТА.

При премиера днес е имало оперативка с участието на министър Радев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Росен Желязков, главния секретар на МВР Младен Маринов.

Обсъдени са били темите за направеното след работната среща преди седмица за мерки за намаляване на административната тежест в КАТ, за системата на телефон 112, както и за усвояването на 160-те млн. евро европейски средства за сигурността по границата ни.

Министър Радев припомни срещата си в Брюксел преди месец с комисаря по миграция, на която е поставил въпроса за удължаване на срока за усвояване на вече отпуснатите 160 милиона евро по обективни причини като изминалите президентски и парламентарни избори.

Тогава българската страна е получила уверение, че ще бъде направено възможното, но ще трябва да покажем добра работа дотук по усвояването, да се види дали процедурите са достатъчно прозрачни.

В полученото вчера писмо се благодари за предоставената от българска страна информация и се посочва, че Европейският съвет е готов да удължи с 12 месеца сроковете и българската страна трябва да изпраща анекси към съответните договори.

Валентин Радев съобщи, че вече около 35 млн. евро са усвоени, всеки ден се подобрява работата в обществените поръчки. Министърът информира, че от вчера за довършване са останали само 5 км от инженерното съоръжение по българско-турската граница. 

По думите му сега трябва да има втора фаза - да се надгради чрез подобряване на интегрираните наблюдателни системи, да се добавят липсващи технически средства за наблюдение, с екипировка на граничните полицаи и средства за придвижване. Всичко това да бъде за подобряване и надграждане на работата на инженерното съоръжение.

За оптимизацията на административните процеси в КАТ главният секретар на МВР Младен Маринов посочи, че като модел е взет столичният КАТ, защото там е най-голям оборотът и най-голямо затруднението за гражданите при административните услуги.

По темата за системата на спешния телефон 112 министър Радев каза, че работещите в нея правят невъзможното, за да я поддържат и тя да няма сривове.

По думите му ще бъде подписано ново споразумение с изпълнителя, който и досега е поддържал системата, за удължаване на гаранцията и там да няма сривове. МФ ще осигури необходимите средства. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Со
    сополанко
    1 0
    15:58, 17 юни 2017
    Защо така който стане министърна вътр работи си въобразява че преди него е бил накакъв дръвник и че той е единствен и непигрешим И тоя сег откъде го изрови Бойкича Смишник някакъв
  • 2
    Гр
    гражданин
    0 0
    11:52, 23 юни 2017
    На кого да вярваме на всеки журналистически въпрос и при парламентарния контрол в зависимос към кого е питане или въпрос отговорите са винаги противоречиви .Наскоро МВР отговори и сега отново потвърди че има неусвоени от отпуснатите 160 МЛН. ОТ ес ЗА ОХРАНА НА ГРАНИЦАТА .Ден след като Валери Симеонов приключи с разходката с вертолет по протежението на БТГ с гордост заяви че отпуснатите финанси са изразходвани .На кого да вярваме и в също време полицаите се готвят за протест .Имат претенции за оборудване екипировка и не на последно увеличение на заплатите им с 15-20 процента ..

Случаен виц

Последни новини