От х:

Днес в x:

Откриха школата по информатика в Хасково, преборили сме Канада за световната олимпиада

Десетата национална школа по информатика бе официално открита тази вечер в Младежкия център. Стартът й бе даден от зам.-кмета Татяна Димитрова в присъствието на зам.-министъра на образованието Кирчо Атанасов, началника на инспектората в Хасково Иван Панайтов, Алексей Христов, шеф на американската фондация за България, директорката и преподаватели от местната природоматематическа гимназия.




Националната школа е подготовка за световната олимпиада по информатика, която ще се проведе през месец август в Пловдив. България е успяла да се пребори за домакинство в съревнование с кандидатурата на Канада. За решението надделя един забравен факт, разказа заместник министърът за заседанието на международния комитет през 2005 г. в Полша. Беше очевидно, че кандидатурата на Канада има много предимства в сравнение с малка България. Тогава едни от членовете на комисията ни попита откога страната ни участва в тези олимпиади.

Отговорът бе неочакван и реши въпроса в наша полза, разказа зам.-министърът. А той е, че България участва още от първата международна олимпиада и то по причина, че нашата страна е неин основател.



Хасково има свои представители още от четвъртата национална школа.
На тези школи се подбират участниците в националния отбор, който ще представя страната ни на олимпиадата. Освен първи отбор от четирима състезатели, ще имаме и Б отбор, който ни се полага като домакини. Градът-домакин също ще има право на собствен 4-членен отбор, поясни правилата Кирчо Атанасов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини