От х:

Днес в x:

14 °C

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

Пет случая на морбили в Пазарджик са били потвърдени миналата седмица в Националната референтна лаборатория, обяви днес националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев по време на семинар на фондация МОСТ ("Медии, общество, семейство, традиции"), който се провежда в курорта Албена под патронажа на президента.

При два от случаите за децата има документ за направена ваксинация, но проверката в лабораторията е показала, че това не е така, защото те нямат антитела ни срещу морбили, нито срещу заушка, нито срещу рубеола.

Първото е на годинка и 4 месеца и трябва да е било ваксинирано за морбили, рубеола и паротит (ваксината се прави на 1 г.), но няма антитела. Второто - на 3 г. и 11 месеца, също не е имунизирано. И двете имат бележка от джипи.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, трябва да има проверка на национално ниво дали ваксините наистина се поставят или това е само "на хартия" и ако е вярно второто, джипитата и РЗИ да носят отговорност за това.

"Лекарите се договарят с майките и пишат, че са сложили ваксина, а не са. Ако това не се прекрати, няма да стане нищо от нашата държава. Имаме прекрасни програми за ваксинация - купуват се ваксини, а не поставят и това е ужасно. България е единствената държава, която дава по 30-40 млн. лева за ваксини и не дава 1 стотинка, за да разбере дали те се слагат."

Той даде пример с държави като Германия и Холандия, където при постъпване в училище децата се проверяват и ако нямат изградени антитела, се ваксинират.

Случаите на морбили сред неваксинираното население у нас зачестиха, след като през март беше внесен вирус на морбили от Румъния в пловдивския квартал "Столипиново". Там се разболяха около 100 деца, като 40% от тях бяха на възраст под 1 година, а останалите са деца до 4 г.

През последния месец инфекцията беше пренесена в Пазарджик покрай празненствата за 6 май.

Още два случая бяха регистрирани в Монтана - на 29-годишен шофьор, който се разболял в Румъния, а тук заразил детето си.

Заболяването е опасно, протича тежко, а обривите не са само външни, но засягат и лигавицата. Морбили засяга нервната система години след прекараната инфекция, коментира проф. Кантарджиев.

Той коментира и антиваксиналните настроения с предупреждението: "Падне ли доверието към ваксините, чакайте епидемия".

В големите градове четящи интелектуалки майки казват: „Ужасни са ваксините“. А тези настроения се поклаждат от неправителствени организации, които искат ваксините да станат доброволни, твърди професорът. Защо? Защото са загрижени? Не. В момента, в който ваксините не са задължителни и падне имунизационното покритие, МЗ ще им даде например 5 млн., за да станат проваксинални и да кажат на майките колко добри са ваксините, коментира той.

Рискът от епидемия сред неимунизираното население не е малък. В момента случаите на морбили в Румъния са 5 900, а в Италия - 3 000. Немалка част от туристите у нас са румънски граждани, а има и доста български граждани в Италия. Тези, които се връщат оттам, да ограничат контактите си у нас за няколко дни, а служителите в хотелите да се ваксинират, ако не са имунизирани, съветва професорът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини