От х:

Днес в x:

Посланикът отказа ”Златен скункс” за думите на Путин за писмеността "от македонска земя"

Руският посланик Анатолий Макаров отказа да коментира директно думите на президента Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя.

След уговорена още миналата седмица среща с премиера Бойко Борисов днес в Министерски съвет, дипломатът каза пред журналисти, че са обсъдили и тази тема.

"Това е наш общ празник, вчера участвах във всички ваши празнични мероприятия - Русия винаги е била и ще бъде с вас - и в този случай също. Ние празнуваме с вас заедно. Ние ще се стремим и ще направим всичко нашите отношение да бъдат добри. Стремим се към това", заяви лаконично Макаров.

Той допълни, че братята Кирил и Методий са създали азбуката и това се празнува и тук, и в Москва.

Пред сградата на "Дондуков 1" Макаров беше очакван от екип на предаването "Господари на ефира", който искаше да му връчи "Златен скункс".

"Много ни обидихте, предайте го на господин...", каза репортерът Боби Ваклинов, като очевидно говореше за Путин.

"Няма нужда", отвърна  лаконично посланикът и затвори вратата на колата, без да приеме статуетката за гафове.

В срещата с премиера, която продължи почти час, са обсъждани най-вече енергийни проекти, но конкретика не бе съобщена за медиите.

По темата за Путин и азбуката Борисов вече коментира, че историята се е произнесла и няма никакво значение кой откъде е минал.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пък припомни, че руският патриарх е заявил още пред президента Плевнелиев, че кирилицата е дошла в Русия от България.

Другият вицепремиер и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък заяви, че очаква на следващия 24 май руският президент да е по-добре подготвен.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини