От х:

Днес в x:

Данаил Кирилов: Внасяме мажоритарния вот! Страната ще бъде разделена на 240 едномандатни района

ГЕРБ ще внесе предложение за промени в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарна избирателна система. Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ и председател на парламентарната правна комисия в 43-ото Народно събрание Данаил Кирилов, който бе гост в студиото на БНТ.

Същият законопроект за мажоритарната система, който внасяме сега, бяхме внесли и през декември миналата година, за да отговорим на волята на народа, каза в сутрешния блок на БНТ Данаил Кирилов.

"Ние предлагаме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни райони. Това деление предполага извършването на райониране. По отношение на този ключов въпрос бяхме заявили и продължаваме да поддържаме позицията, че това райониране трябва да се извърши от орган, който е еднакво отдалечен от участниците в политическия процес. Предлагаме това да се извършва от президента, с помощта на държавната администрация", отбеляза Кирилов. "Трябва да се заложи достатъчно време, за да може моделът да се тества предварително", добави той.

"В проектозакона ние подчертаваме, че избирателните райони са в страната. Не предвиждаме избирателни райони в чужбина и разделяне на света на зони. Сънародниците ни в чужбина ще могат да гласуват, след като си направят активна регистрация по постоянния им адрес в България", поясни депутатът от ГЕРБ. "В чужбина ще разчитаме повече и на електронното гласуване. Това ще премахне и необходимостта да се изпращат в чужбина 240 вида различни бюлетини, което би било затруднително", заяви Данаил Кирилов.

"Трябва да се намери разумния баланс на всички възможни критерии и да се даде равна възможност на всички наши сънародници да гласуват. Не отхвърляме предложенията на инициативния комитет, просто казваме, че има и други възможности. Внасянето на проекта от наша страна и не означава, че дебатът е предрешен. Ще изслушаме всички предложения по темата", каза още Данаил Кирилов.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини