От х:

Днес в x:

ГЕРБ замисля нов изборен референдум чрез депутатите си

ГЕРБ опипва почвата за нов национален референдум за вида на изборната система, като използва многочислената си парламентарна група. Това се случва дни след като промените в Изборния кодекс събраха недостатъчна подкрепа в парламента, за да се въведе мажоритарен вот. Законът за допитванията позволява 48 депутати да отправят предложение за това до Народното събрание. ГЕРБ разполага с 95 народни представители и не е проблем да събере необходимите гласове. Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който често тества настроенията сред политици и общество със "свои" идеи, обяви пред "Канал 3" като свое хрумване провеждането на пореден референдум по темата. От думите му се разбра още, че допитването може да се проведе при условие да има 1 година за подготовка. 

"Нов, по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация и дори е логически вариант на действие", аргументира се шефът на правната комисия. Новото, което предлага, е избирателите да бъдат питани не само дали искат мажоритарен вот, както при референдума на Слави Трифонов от 2016 г., но и какво е мнението им за останалите видове изборни системи. Затова и въпросите трябвало да бъдат повече от един. "Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде настоящата система с подобрения", изброява Кирилов.

Анкета на "Сега" показа, че другите парламентарни политически сили посрещат инициативата със смесица от недоумение и неодобрение. "Не е необходим никакъв нов референдум. Това е един изключително скъп начин да се проведе едно социологическо проучване", отсече Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Неговата формация отхвърли законопроекта на ГЕРБ миналата седмица, въпреки че е техен коалиционен партньор. Веселинов посочи, че явно надделява желанието на хората да избират личности, но не достатъчно силно, за да стане волята им задължителна за парламента. Затова и политиците трябвало да се съобразят с тези настроения, да организират и проведат широк дебат и да намерят компромисно решение каква да бъде промяната.

От БСП биха се произнесли по темата за нов референдум евентуално ако излезе като оформено предложение от името на ГЕРБ. Соцдепутатът Крум Зарков посочи, че столетницата е съсредоточена в момента върху собствените си идеи за изменения в изборното законодателство. Очакванията му са поправките да бъдат разгледани тази седмица в Националния съвет на партията, а следващата да бъдат внесени в парламента. "Очевидно има искане за мажоритарност и ние работим, за да удовлетворим това изискване", изтъкна Зарков.

В ДПС смятат, че трябва да бъдат предприети стъпки за промени в изборното законодателство, но не и че нов референдум би имал някакво значение. Депутатът Хамид Хамид наблегна пред "Сега" върху необходимостта от широка обществена дискусия, която да осведоми избирателите какво реално може да се направи. "Звучи ми като излишен един такъв референдум без дебат", допълни Хамид.

Не прояви особен ентусиазъм и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който единствен подкрепи законопроекта на ГЕРБ миналата седмица в пленарна зала. Според бизнесмена избирателите ясно са се произнесли на вече проведения референдум, че искат мажоритарна система, и политиците трябва да направят нужното, за да осъществят искането им.

ВЕРСИЯ

Политологът Първан Симеонов коментира, че вероятно ГЕРБ опипват почвата с идеята на Кирилов, за да видят реакциите на другите политически сили и на обществеността. Предположи, че партията на Борисов се опитва да създаде усещането, че действа в синхрон с обществените настроения. Както и че вероятно инициативата представлява опит да се превари Слави Трифонов като потенциален политически конкурент. 

НЕДОВОЛСТВО

Граждани заплашиха, че ще организират национален протест, ако парламентът не се съобрази с резултатите от референдума на Слави Трифонов. Приеха и обръщение към шоумена, в което се казва: "Искаме ти да оглавиш недоволството ни и да ни поведеш - ясно и категорично. Искаме уверен, категоричен и безкомпромисен водач, какъвто си ти. Има такъв народ и той ще скочи само когато пред себе си има лидер, който ни обединява". И го призовават да се яви на избори, които да се проведат наесен.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини