От х:

Днес в x:

16 °C

ГЕРБ замисля нов изборен референдум чрез депутатите си

ГЕРБ опипва почвата за нов национален референдум за вида на изборната система, като използва многочислената си парламентарна група. Това се случва дни след като промените в Изборния кодекс събраха недостатъчна подкрепа в парламента, за да се въведе мажоритарен вот. Законът за допитванията позволява 48 депутати да отправят предложение за това до Народното събрание. ГЕРБ разполага с 95 народни представители и не е проблем да събере необходимите гласове. Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, който често тества настроенията сред политици и общество със "свои" идеи, обяви пред "Канал 3" като свое хрумване провеждането на пореден референдум по темата. От думите му се разбра още, че допитването може да се проведе при условие да има 1 година за подготовка. 

"Нов, по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация и дори е логически вариант на действие", аргументира се шефът на правната комисия. Новото, което предлага, е избирателите да бъдат питани не само дали искат мажоритарен вот, както при референдума на Слави Трифонов от 2016 г., но и какво е мнението им за останалите видове изборни системи. Затова и въпросите трябвало да бъдат повече от един. "Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде настоящата система с подобрения", изброява Кирилов.

Анкета на "Сега" показа, че другите парламентарни политически сили посрещат инициативата със смесица от недоумение и неодобрение. "Не е необходим никакъв нов референдум. Това е един изключително скъп начин да се проведе едно социологическо проучване", отсече Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". Неговата формация отхвърли законопроекта на ГЕРБ миналата седмица, въпреки че е техен коалиционен партньор. Веселинов посочи, че явно надделява желанието на хората да избират личности, но не достатъчно силно, за да стане волята им задължителна за парламента. Затова и политиците трябвало да се съобразят с тези настроения, да организират и проведат широк дебат и да намерят компромисно решение каква да бъде промяната.

От БСП биха се произнесли по темата за нов референдум евентуално ако излезе като оформено предложение от името на ГЕРБ. Соцдепутатът Крум Зарков посочи, че столетницата е съсредоточена в момента върху собствените си идеи за изменения в изборното законодателство. Очакванията му са поправките да бъдат разгледани тази седмица в Националния съвет на партията, а следващата да бъдат внесени в парламента. "Очевидно има искане за мажоритарност и ние работим, за да удовлетворим това изискване", изтъкна Зарков.

В ДПС смятат, че трябва да бъдат предприети стъпки за промени в изборното законодателство, но не и че нов референдум би имал някакво значение. Депутатът Хамид Хамид наблегна пред "Сега" върху необходимостта от широка обществена дискусия, която да осведоми избирателите какво реално може да се направи. "Звучи ми като излишен един такъв референдум без дебат", допълни Хамид.

Не прояви особен ентусиазъм и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който единствен подкрепи законопроекта на ГЕРБ миналата седмица в пленарна зала. Според бизнесмена избирателите ясно са се произнесли на вече проведения референдум, че искат мажоритарна система, и политиците трябва да направят нужното, за да осъществят искането им.

ВЕРСИЯ

Политологът Първан Симеонов коментира, че вероятно ГЕРБ опипват почвата с идеята на Кирилов, за да видят реакциите на другите политически сили и на обществеността. Предположи, че партията на Борисов се опитва да създаде усещането, че действа в синхрон с обществените настроения. Както и че вероятно инициативата представлява опит да се превари Слави Трифонов като потенциален политически конкурент. 

НЕДОВОЛСТВО

Граждани заплашиха, че ще организират национален протест, ако парламентът не се съобрази с резултатите от референдума на Слави Трифонов. Приеха и обръщение към шоумена, в което се казва: "Искаме ти да оглавиш недоволството ни и да ни поведеш - ясно и категорично. Искаме уверен, категоричен и безкомпромисен водач, какъвто си ти. Има такъв народ и той ще скочи само когато пред себе си има лидер, който ни обединява". И го призовават да се яви на избори, които да се проведат наесен.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини