От х:

Днес в x:

ВОЛЯ подкрепя мажоритарния вот, ОП, БСП и ДПС са против.

ВОЛЯ подкрепя мажоритарния вот, ОП, БСП и ДПС са против. Това стана ясно от изказванията на лидерите на парламентарно представените партии, след като ГЕРБ тази сутрин внесоха законопроект за 100% мажоритарен вот в 2 тура.

Ще подкрепим и трите въпроса от референдума на Слави Трифонов. Това е волята на народа, заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки. Той поясни, че по този начин в пленарна зала ще има мнозинство.

„Аз лично съм гласувал против някои от тези точки. Това е идеята на референдумите – всеки да каже мнението си. След като има ясно изразена воля, ние ще я подкрепим", каза Марешки.

Той допълни, че е уведомил Слави Трифонов със sms още на 5 май. Марешки е бил готов да излезе и на площада, търсел среща с шоумена.

Обединени патриоти, БСП и ДПС отново заявиха, че няма да подкрепят 100% мажоритарен вот.

Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ заяви категорично, че няма да подкрепят предложените от Инициативния комитет за референдума и промени за мажоритарна избирателна система.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново изрази принципната позиция на партията си, че те са за смесената мажоритарна система. "И в рамките на обсъждането на този законопроект, ще внесем своите предложения", заяви Нинова. „По отношение на партийните субсидии, също ще направим предложение за тяхното намаление. Тя не пожела да коментира какво мисли за партийната субсидия от 1 лв.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира и внесения от ГЕРБ законопроект за въвеждането на мажоритарния вот, като посочи, че ще се запознаят с това, което е предложено.

„Внесли са го в деловодството на НС, ще се запознаем. Доколкото говорите за референдума, ние бяхме ясни преди референдума и по време на кампанията за референдума и след референдума нашата позиция е ясна. Ще я изразим и от трибуната на НС като позиция и с нашето гласуване. Нещо повече и нашите избиратели го изразиха по време и на референдума. При нас всичко е ясно“, обясни Карадайъ. Според него би било добре да се направи един семинар на тази тема, защото и доста експерти са се изказали по темата. „От ДПС считаме, че добре познаваме материята и темата и много отговорно се отнасяме към нея, а не на база някакви и нечии прищевки. Въпросът е отговорен. Много е важен и въпросът кой носи отговорността. Има време. За пореден път ще чуете нашите позиции, ние сме ги изразявали неведнъж“, каза още лидерът на ДПС.

Припомняме, че принципно партията е против мажоритарния вот. Но при обсъждането на въпросите в НС движението разцепи другите политически сили като предложи единият въпрос да се преформулира на "Искате ли всички 240 депутата да се избират мажоритарно?".

В продължение на шест дни инициаторите на референдума протестират пред НС, за да бъде внесен законопроекта и депутатите да изпълнят волята на 2 500 000 избиратели. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини