От х:

Днес в x:

Партията на Слави не се отказва от мажоритарния вот

Депутатът и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че партията не се е отказала от въвеждането на мажоритарен избор на депутати, но искала предложенията ѝ да бъдат въведени при следващи редовни парламентарни избори. Според него сложната политическа ситуация ще завърши с предсрочни избори.

По думите на Йорданов трябва да се променят сегашните 31 многомандатни избирателни райони, като станат 240 едномандатни. Част от тях пък трябва да са за гласуващите от чужбина. "За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да бъде преброено населението, да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде", уточни той.

"Има такъв народ" внесе още в първия ден на новия парламент промени в Закона за политическите партии, в които се предвижда държавната партийна субсидия да стане 1 лв. годишно на получен глас на избори, вместо сегашните 8 лв. При първата си изява от парламентарната трибуна днес Тошо Йорданов от партията обяви, че това ще е едно от първите неща, което политическата сила ще предложи.

Законопроектът вече е в парламентарното деловодство. С него се иска и изменение на държавния бюджет за 2021 г., където сега е уточнена субсидията от 8 лв. От "Има такъв народ" изчисляват, че за година ще бъдат спестени малко над 21 млн. лева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дамян
    2 0
    10:30, 16 апр 2021
    И защо 240 едномандатни избирателни района, нали трябваше да направим наполовина депутатите - значи трябват 120 района. Или пак едно говорим , друго ще правим.Кой ти помни за какво е бил референдума.

Още новини

Последни новини