От х:

Днес в x:

Ден на отворените врати в гимназията по транспорт и селско стопанство

    За поредна година Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Н.Й.Вапцаров“ организира на 3 и 4 май дни на отворените врати. Експозицията “Панаир на плодородието“, богат автопарк, модерни учебни работилници и кабинети предложиха на вниманието на кандидат-гимназистите, учениците и учителите от училището. Във фоайето на гимназията бяха подредени експонати на различни земеделски култури – житни растения, плодове и зеленчуци, които привлякоха вниманието на гостите. Любопитство предизвикаха учебните автомобили и земеделската техника. Всеки един от учениците имаше възможност да разгледа отблизо представените машини.

    Най-впечатлени и заинтригувани кандидат-гимназистите бяха от картинг пистата. Училището е единственото в региона, което разполага със собствени картинги и писта. Удоволствието да управляват иначе малката, но развиваща високи скорости кола, имаха гостите от различните училища.

    ПГССТ е учебно заведение, в което се преплитат традиция и бъдеще.Училището подготвя кадри в двата основни отрасли на икономиката и стопанството- транспорт и земеделие. Учениците получават професионална подготовка в специалности, които им гарантират успешна реализация на трудовия пазар.

    Особено атрактивна и желана е специалността „Автомобилна мехатроника“. Това е интердисциплинарна специалност, която дава възможност на учениците да познават устройството, видовете и структурата на електронните системи на автомобила, силовото предаване и системите за управление и сигурност. Завършилите могат да извършват диагностика на автомобила, да се реализират в автокъщи, пунктове за годишни технически прегледи и т.н. Практическото обучение се осъществява в лицензирани автосервизи при реална работна среда.

    Внимание заслужава и специалността „Механизация на селското стопанство“. Учениците, завършили тази специалност, добиват умения да работят с различните видове машинно-тракторни агрегати – диагностика и ремонт. Те получават и безплатно свидетелство за управление на МПС кат. Ткт.

    Учениците, завършили специалност „Експлоатация на автомобилния транспорт“ са силно търсени във всички фирми, занимаващи се с транспорт, в това число международен, спедиция и логистика.

    В ПГССТ се подготвят квалифицирани кадри, които ще могат да се реализират не само в България, но и в страните на Европейския съюз.

    Училището участва в различни европейски проекти и програми. В ежегодно провежданите отраслови състезания - „Най-добър млад водач и монтьор на МПС“ и „Млад фермер“, учениците от гимназията завоюват призови места.

    „Изборът на ПГССТ като следващо стъпало в образованието на младите хора гарантира усвояване на тънкостите на модерното земеделие и съвременния транспорт“ – уверяват домакините на събитието.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини