От х:

Днес в x:

Цацаров предупреждава за активно мероприятие

Главният прокурор определя като "недопустим" опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи.

В позиция на Прокуратурата, получена на редакционната поща, се посочва главният прокурор счита, че всеки опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи е недопустим.

Позицията е във връзка с разпространяващо се по социалните платформи, а после и по медии видео, на което бизнесменът Сащо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия "Да, България" и телевизия BiT. Видеото е заснето в края на март месец, но се разпространи едва преди 2 дни.

В изявлението на главната прокуратура се посочва, че твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни.

"Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени." (бел.ред. цитираме изречението от изявлението във вида, в който го получихме. Редакцията предполага обаче, че от пресцентъра на прокуратурата са искали да кажат: "Никога и по никакъв начин главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи...)

В позицията се обяснява още, че срещата между Цацаров и Дончев е била инициирана от бизнесменът, а главният прокурор "е приел среща с него" като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев, заявяват от прокуратурата.

По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана.

Сотир Цацаров заявява още, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

"Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите."

Като счита, че твърденията на г-н Дончев са несъответни на действителността и без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор. Той изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия.

Главният прокурор категорично заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини