От х:

Днес в x:

156 тона билки изкупени през 2008 г. в хасковско и крумовградско

155 811 килограма билки са били изкупени през миналата година от трите пункта, регистрирани в РИОСВ-Хасково, информираха от екоинспекцията. Данните са от задължителните отчети, които и трите пункта са предали в срок. Това са най-големият билкозаготвителен пункт в град Крумовград, област Кърджали и два, работещи в Любимец и Симеоновград.

През годините пунктовете за изкупуване на лечебни растения в региона работят с едни и същи билки. Това най-често са риган, чубрица, шипка, плод от синя хвойна, традиционните липа, лайка и гръцкия планински чай.

Най-големи количества лечебни растения, някои от които се използват като подправки са реализирани от пункта в град Крумовград. Над 100 000 килограма от пет вида билки са събрани в него. През 2008 година пунктът има изкупени и реализирани около 37 000 килограма шипка, следвани по количество от плод синя хвойна, от който са събрани 28 000 килограма.
67 вида билки и подправки са събрани от пункта в град Любимец. Най-много риган на стрък са изкупени в билкозаготвителния пункт – близо 26 000 килограма, около 3 000 килограма чубрица има реализирани през 2008 година, последвани от над 2 000 килограма лайка, по хиляда килограма са изкупените количества от лавандула, гръцки планински чай и шипка. По-малки са количествата добити от бръшлян, бъз, босилек и розмарин през миналата година. За първи път в отчета са налични видове като пача трева, невен, жълт и червен кантарион. Много малко са събраните килограми от билки, от които традиционно се приготвя чай, а именно мащерка, мента и маточина.

Най-малко количества лечебни растения има изкупени от пункта в Симеoновград. Те се отнасят към седем вида. Сред тях са лайката, липовия цвят и бабините зъби.
От 2007 година до сега два регистрирани в регионалната екоинспекция пункта са преустановили дейността си. Това са билкозаготвителния пункт в село Книжовник, община Хасково и още един в град Любимец.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини