От х:

Днес в x:

Спряхме трафик на турско злато за над 85 бона към Румъния

Поредната доза солиден „златен“ трафик спряха на българска територия контрольорите от митническите мобилни групи, работещи по територията на южната ни граница. Златото, напазарувано в Турция, е трябвало да продължи към Румъния по данни на Митницата. Задържаното количество е близо 1,5 кг. при два отделни случая в турски автобуси. Общата му стойност е за над 85 000 лева.

При първия случай контрабандните  бижута са открити в багажа на двама турци и един румънец при проверка на автобус с турска регистрация, в който те пътували по редовната линия Истанбул -Букурещ. Заради траекторията на маршрута возилото е селектирано за щателна проверка, въпреки, че шофьорът и пътниците не са подали документи за ценности и валута, подлежащи на деклариране пред българските власти.

Според експерта, накитите са от по-ниска златна проба -14 карата.

Тримата пътници изловени със златна контрабанда нямат общо по между си, уточниха от Митницата.

Ден по-рано при проверка на друг автобус с турска регистрация, влизащ у нас от Турция, митническа мобилна група открива в дамската чанта и на различни места в личния багаж на румънка златни накити с общо тегло 180 грама на стойност близо 11 000 лева.

Румънците често пазаруват злато от Турция, което е по-евтино, за да го пласират на пазара в родината си на конкурентна цена. Представителите на някои етноси обикновено се запасяват със златните накити заради традициите, които имат -на всеки важен празник или събитие в рода да се подарява злато.

При последните разкрити случаи обаче това надали е така, ако се съди по количеството златна стока. В румънката например са открити  54 различни златни бижута, а в румънеца - 106 пръстена, единият от турците е пренасял по 56 броя златни медальони и гривни и 21 синджира, а другият-125 чифта обеци от жълтия ценен метал.

Оправданията, както в повечето от заловените случаи, така и в тези на контрабандистите са, че не се знаели, че трябва да декларират стоката.

Бижутата са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата. На двамата турци и румънеца са съставени актове по Валутния закон като им иззета и сумата от общо 1555 евро за обезпечения на евентуални вземания по съставените актове.Румънката също ще има административен акт, а обезпечителната сума за нея е 520 евро.

По случаите ще бъдат образувани административни-наказателни производства.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини