От х:

Днес в x:

Проф.Любомир Спасов: Байрям можеше да бъде опериран у нас

9-годишният Байрям, на когото фондът отказа лечение в Германия, можеше да бъде опериран и у нас, смята директорът на правителствена болница проф. Любомир Спасов.

Макар след обществения натиск МЗ да реши да подпише документа за лечението на момчето в германска клиника, проф. Спасов е убеден, че "това може да бъде направено в България, мога да го направя и го твърдя.”

Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване с мотива, че процедурата може да бъде извършена и в България.

Въпреки това, след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в чужбина.

„Състоянието на детето е задоволително, но не е добро. В това състояние е от 2015 г. и ще бъде така поне още половин година. Седмица, две или месец не са някакъв застрашаващ момент”, смята Спасов.

„Това дете не е спряно да пътува, но то е част от това, което се случва у нас. Без да се прави нещо в България, не може да се казва, че не може да бъде направено”, добави Спасов.

По думите му детската трансплантация е операция, която развива всички медицински специалности и може да бъде правена в България.

Преди дни в интервю за bTV адвокат Христина Николова коментира, че единствената причина да бъде отказана трансплантация на Байрям в Германия е желанието на проф. Спасов и д-р Панчев да извършат операцията у нас, защото за тях представлява и професионален интерес.

„Аз зная за този случай от 17 февруари, когато получих писмо за становище”, твърди Спасов. По думите му тежката трансплантация може да бъде извършена и в „Пирогов”, и в правителствена болница.

„Не познавам основанието на колегите от „Пирогов” за отказване, но може да бъде направена у нас”, поясни Спасов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    No
    Nostradamus
    0 0
    19:31, 24 фев 2017
    Много шум за един бъдещ *******-престъпник. Ако беше българско дете някой дали щеше да вдига шум до небесата? Българите сме дискриминирани в собствената си държава. Бог да пази България!
Последни новини