От х:

Днес в x:

Канят в работилници за мартенички в Музея и Младежкия

Изображение 1 от 4

    С наближаването на 1 март вероятно всеки се чуди по какъв интересен начин да завърти червено-белите конци за традиционна или пък арт мартеница. И вместо да купувате, вече има предложения къде можете да се научите и да ги изработите сами.

    Ателиeта за мартеници ще има в Регионалния музей на Хасково на 25 февруари, събота. Всички са поканени да участват в изработването на мартеници във времето от 10 до 15 часа. Работилничката ще е на третия етаж в музея, в лекционната зала, а за направата на мартеничка според българските традиции на най-малките деца и техните родители ще помагат етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова.

    В Младежкия център вече започна работата в Ателието за мартеници на Школата по Етнография. Всички желаещи сами да си ги изработят, са добре дошли и там.

    Част от пискюлите, Пижо и Пенда и уникалните ръчно направени мартенички ще бъдат използвани за инициативата „Украси дърво за Първи март“, която стана традиционна. Тази година тя ще се проведе на 28 февруари. Десетки дървета в центъра на Хасково ще бъдат накичени в бяло и червено.

    На самият първи март пък деца от танцов ансамбъл „Южняче“ , театралната школа и школата по етнография към Младежкия център, ще покажат народния обичай по прескачане на огън. В деня на Баба Марта възстановката е в 13:30 часа пред сградата на Центъра.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини