От х:

Днес в x:

Нагли бракониери влачат дърва от гората с Мерцедес

    Горските апаши стават все по-изобретателни и измислят най-различни трикове, за да се изплъзнат не само от горската стража, но и от глоби и крути мерки. Заради тежката зима тази година бракониерите са предприели нов подход. Всеки ден влизат в гората, взимат по едно дърво и изчезват, разказаха лесничеи. На следващия ден отсичат друго, на следващия пак. Идеята на този подход е бързина на кражбата и невинната на пръв поглед плячка.

    Сред нарушителите има и по-нагли - нерядко се случва да товарят дървата в бракувани автомобили, взети от борсите за скрап. Така конфискуваното ППС излиза евтино. Сред иззетите превозни средства обаче има и по-луксозни. Сред тях е регистриран микробус Мерцедес, с който са заловени бракониери в района на Симеоновград.

    Няколко са службите, които се занимават с контрол и опазване на горите – държавните и общински горски стопанства, както и Регионалната дирекция по горите. Общият брой на актовете през миналата година е намалял в сравнение с 2015 г. в Хасковска област. По данни на Регионалната дирекция по горите-Кърджали към Министерството на земеделието и храните, под чиято шапка е и Хасковска област, през 2016 г. са съставени 799 акта, а през предходната година – 1289. От началото на тази година има съставени 114 акта. По думите на директора на РДГ-Кърджали инж. Юсеин Ефендиев, намалението на глобите през 2016-а спрямо 2015-а се дължи на по-малкото актове, съставени от държавните и общинските служби, докато на Регионалната дирекция броят се запазва. Според него проблемът е, че в общинските лесничейство има недостиг на хора, заради което контролът е занижен и общините не съумяват да си опазят териториите.

    Една от контролните служби в Хасково е Държавно горско стопанство, което отговаря за държавните гори в четири общини от областта – Хасково, Димитровград, Стамболово и Минерални бани. Горските надзиратели от службата през миналата година са съставили 50 акта на нарушители, заловени в държавни гори, съобщи директорът инж. Любомир Илиев. По негови думи броят на актовете през предходната година е приблизително същия, а през тази са съставени 14. През 2016-та са конфискувани 8 каруци, както и един бракуван автомобил. Само малка част от установените нарушители са заловени по сигнал на граждани, тъй като в повечето случаи се извършват напразни проверки, обясни Илиев.

    Голяма част от нарушителите са от ромски произход, които нямат имущество на свое име. Според лесничеите има бракониери, които са залавяни по три-четири пъти. Но се оказва, че законът е безсилен срещу тях, тъй като държавата няма какво да им конфискува.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ка
      КАН КРУМ
      44 -2
      13:31, 17 фев 2017
      Върнете за година моите закони и всичко ще си дойде на мястото!
    • 2
      19
      1948
      21 -1
      14:26, 17 фев 2017
      Те вече осякоха всичко !!!
    • 3
      Ке
      Келле баба
      0 -3
      16:40, 17 фев 2017
      Че и на това лесно има
      Преди две и три години в Есмир трий си ц***** и трийси караца кесели бора на Града. Пущахме трийси каруца и борове по огън трийси кон на бяганетрийси манганер набой.Голямофайдаима
    Последни новини