От х:

Днес в x:

Работилничка за кукли от чорапчета бори Барби, учи децата на индивидуалност

    Какво е да си креативен, да направиш нещо с ръцете си, вместо да използваш готов продукт ширпотреба. Как едно най-обикновено чорапче, дори и пробито, може да те накара да се почувстваш уникален. Тези важни уроци, но не с тежки лекции, а под формата на приятно и увлекателно занимание получиха децата, които се включиха вчера и днес в работилничката за кукли от чорапчета, организирана от „Телие -То”.

    Идеята за майсторилницата, която тръгва от актрисата Антоанета Станчева, е пргърната веднага от адашката й –Антония Костова, която осигурява терена.

    А заличката днес беше буквално като в дядовата ръкавичка-препълнена от деца с техните майки, който в неделния предиобед са дошли да се забавляват и творят.

    Освен социалният контакт, който е много важен, деца от различни възрасти, училища, различни краища на града получават възможността и за нещо повече-да се научат, че могат да бъдат уникални и да визуализират това чрез своите кукли, казва Антоанета Станчева. Детството днес е залято от унификация, куклата Барби е пример затова. Всички  искат да изглеждат като нея, когато си я купят. Но децата я получават наготово. Чрез направата на свои ръчни кукли обаче малките могат  да развиват въображението си, а накрая всяко дете има свой любимец, който е избрал да измайстори и той го отличава от останалите. Като 11-годишният Пламен, например, който се е обадил по телефона, за да заяви още преди началото на работилничката, че желае да си направи пингвин от чорапче. Рибка, бухал, тигър, са част от различните избори на децата от работилничката. Освен това докато майсторят, научават за интересните предмети в процеса, като например за напръстника при шивачите- каква му е функцията, защо е с толкова много дупчици на върха. 

    „Творчеството, начинът, по който се реагира докато правиш една кукла, решенията, които трябва да взимаш в процеса, особено, ако не ти се получава с първия път, учат подсъзнателно децата и как да се справят с трудностите, с които ще ги среща живота”, казва Антоанета Станчева. Работилнички, като тази са и добър начин децата да се събират в общности, да попадат в добра среда, да се ангажира времето им с нещо полезно. А желанието и на двете Тонита да работят с деца е толкова голямо, понеже казват, че тази работа е пречистваща.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини