От х:

Днес в x:

България се задъхва от стари коли, газове и мръсотия

Пазарът на нови автомобили в България е малко над 20 хиляди, алармираха от ръководството на "Прес-Авто Клуб - България", цитирани в обзор на БТА.

На фона на останалите европейски държави това е пренебрежително малко и утвърждава страната ни като автомобилно гробище на Европа.

Какво сочи статистиката

В регистрите на КАТ към 1 януари 2017 г. фигурират 4 031 841 моторни превозни средства; леките автомобили представляват най-голямата част от тях.

Към края на 2016 г. регистрираните леки коли са около 3,14 милиона. Само 14 на сто от този брой са на възраст под 10 години.

Общо 2/3 са на повече от 15 години. В този дял влизат и "абсолютни старци" според европейските стандарти - на над 20 години; те са 40 на сто от общото количество.

Новите (до 5 години) леки коли в България са едва 4,4 на сто. Преобладават дизеловите, а над 80 на сто от бензиновите всъщност имат монтирани уредби.

Странен пазар

Българският автомобилен пазар е изключително странен. Вносът и продажбите за година са много големи и неслучайно страната ни е на едно от първите места в Европа по регистрирани коли спрямо населението.

Проблемът е, че почти 90% от сделките са за потребявани коли, при това в голямата си част на преломна възраст. Това е причината градовете ни наистина да преливат от стари превозни средства и да се "задъхват" от газове и мръсотия. Затова и столицата ни се нарежда измежду най-мръсните градове в Европа.

Всички регистрирани моторни превозни средства в страната за 2016 г. са 305 393, отписаните от КАТ са 106 694. Така през миналата година в България автопаркът е нараснал със 198 699 бройки.

Данните на КАТ на база регистрации сочат, че чисто нови са едва за 32 799 автомобила, в категориите леки коли (М1) и лекотоварни с обща маса до 3.5 тона (N1).

Сред новите автомобили за поредна година водач в класацията е "Дачия" с доставени 3600 превозни средства. Следват я "Рено", с 3491 коли и "Тойота"- с 2430. "Ламборджини" и "Кадилак" - са с по една бройка.

При колите "втора ръка" едноличен лидер на пазара е германският "Фолксваген" с 31 720 регистрации, на нивото на почти всички нови коли. Това е и най-популярната марка в България, с над половин милион коли в страната.

Към 1 януари тази година, опелите са - 22 939, а "Мерцедес" заема третата позиция на вторичния пазар - с 20 895 автомобила. На края на класацията за 2016 г. са "Шкода", "Сузуки" и "Киа" - с около 2-3 хиляди бройки за годината.

Статистиката на КАТ сочи, че почти 180 хиляди автомобила соцпроизводство все още се движат в България.

Парадоксът

Въпреки че старите автомобили са сред основните фактори за замърсяване на въздуха в големите градове, България е единствената страна в света, където при покупка на стар автомобил се плащат по-малко данъци и такси, отколкото за нов.

Улиците на София и на големите градове са все по-претъпкани със стари коли, заемащи всяка педя свободно пространство, включително градинките и тротоарите. Голяма част от тях не помръдват от местата си с месеци и години.

Повечето семейства разполагат с повече от един автомобил. А когато се движат, тези стари коли замърсяват повече, предизвикват инциденти и катастрофи, гълтат пари за части и сервиз много повече от новите, съвременни модели. 

Едва 805 електрически МПС

Засега афинитет към зелените технологии и алтернативните задвижвания почти не се забелязва, отчитат автомобилистите в България. Това според тях може да се обясни с три различни групи доводи.

Първият е нашето нехайство към важните неща, които не се отнасят пряко към днешния ден или състоянието на джоба ни, коментира Борислав Цаков, председател на "Прес-Авто Клуб - България".

Вторите са свързани с цената на екологично чистите машини. А третите са, че държавата изобщо не се замисля да подпомогне модерната тенденция.

Липсват данъчни облекчения, няма субсидии за възстановяване на част от стойността на екологичните коли. Единственото облекчение е микроскопично, то е за ползвателите на електрически коли, които не плащат за паркиране в централните зони на София и големите градове.

Обнадеждаващото е, че все пак регистрираните през миналата година хибридни МПС са 2474, има и 274 електромобила.

Иначе в страната се движат само 805 електрически превозни средства, като от тях едва 215 са коли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитрец
    1 0
    09:25, 19 яну 2017
    Пак ли готвите брадва за народа.Пълни боклуци сте търговците на нови автомобили.Като нямате продажби почнахте да натискате лобито ви в парламента и медиите.Кой нормален човек не иска да кара нова кола.Но не оставихте на народа пари за хляб камо ли за нов автомобил.Престанете с подлите си намерения които нямат нищо общо с опазването на околната среда.А само и единствено за вашите печалби.
Последни новини