От х:

Днес в x:

7 °C

Дядо Киприян служи на храмовия празник на църквата “Св. Атанасий“

Старозагорският митрополит Киприян отслужи празничната света литургия на днешния Атанасовден в едноименната църква в свиленградското село Мезек „Св. Атанасий”.

Дядо Киприян пристигна за храмовия празник на обителта по покана на архиерейския наместник на втората по големина околия в епархийството отец Константин.

Новоизбраният владика на Старозагорска епархия пожела мир, здраве и благоденствие на свиленградчани.

В празничната служба се включиха свещенослужители от Стара Загора, Свиленград, Харманли и Любимец, както и свещеникът ни в Одрин – отец Александър Чакърък. На литургията присъстваха кметът на общината Георги Манолов и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

18-ти януари православна църква посвещава на св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от денят , посветен на него нататък зимата започва да си отива. Хората вярват, че облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима". 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини