От х:

Днес в x:

Мраз, вятър и жълт код за Хасково в неделя

Мразовита със северозападен вятър ще е неделята в Хасково. Тази сутрин в 9 часа температурата беше измерена на -11 градуса.

Очакваният интервал на минималните и максималните през денонощието е минус 16 – минус 8 градуса.

Вятърът е 19 километра в час, но е северозападен и затова усещането навън е като за много по-студено време. Код жълто за опасно студено време важи за Хасково днес.

 Продължава да духа силен северозападен вятър и в цялата страна, на места и да превалява  сняг.

През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна – предимно облачно и студено над страната. Минимални температури ще са между минус 11° и минус 16°, във високите полета на Западна България до минус 20°. Максимални между минус 7° и минус 12°.

През нощта срещу понеделник на повече места ще превалява сняг. Атмосферното налягане бавно ще се понижава и до края на деня ще стане по-ниско от средното за януари.

Над планините ще бъде облачно с превалявания от слаб сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 13°, на 2000 метра - минус 17°.

Според прогнозата във вторник от юг валежите ще се активизират, на повече места и повече по количество ще са през нощта срещу сряда и в Източна България. В сряда валежите ще спират, най-късно в североизточните райони, облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще стане запад-северозападен и временно ще се усили.

Във Видин е обявено бедствено положение, затова в този район властите не препоръчват пътуване.

Тази сутрин пожарникар № 1 на държавата главен комисар Николай Николов заяви на брифинг в АПИ, че има много хора, които не се съобразяват с препоръките на Националния кризисен щаб по повод усложнената обстановка в страната.

По думите му изминалата нощ е минала сравнително спокойно. Но при десетки случаи дежурните екипи са били принудени да организират спасителни операции за хора, които не са се  съобразили с указанията на Националния кризисен щаб.

Комисар Николов посочи като пример случай, в който до  3 часа тази сутринта 10 души са били ангажирани да прокопават път, за да достигнат до лидер на организация, който държал да бъде спасен лично от АПИ. „За съжаление техниката все още е там и предстоят още усилия, за да бъде тя извадена”, уточни комисар Николов.

При друг случай, шофьор на туристическа фирма е изложил на опасност 40 туристи от Япония, тръгвайки по заснежените пътища. Автобусът заседнал в преспите и се наложило спешна намеса, за да бъдат спасени чужденците. В Националния оперативен център в ГД“Пожарна безопасност и защита на населението“ са постъпвали искания за оказване на помощ за превозване до болнични заведения на родилки, на болни хора, има потушени десетки пожари, при един  от  тях има и загинал човек, заяви още комисар Николов. Предстои Българската армия да мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да бъде възстановено електроснабдяването. 90 населени места са без ток в момента. 

На територията на Хасковска област няма затворени пътища. Всички пътни артерии се обработват непрекъснато против обледяване. Чистят се и са проходими и градските улици в областния център Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сн
    Снежен човек
    2 0
    18:43, 8 яну 2017
    Пълни глупости "всички пътни артерий се обработват непрекъснато против обледяване",немога да видя къде и с какво с пясък ли?
Последни новини