От х:

Днес в x:

Връщат парите за прахосмукачката на 80-годишната хасковлийка

    Haskovo.net получи официалната позиция на фирма „Уоол Премиум“ по повод публикувания преди два дни материал „80-годишна хасковлийка в шок, пробутаха й прахосмукачка за 2 бона“. В писмото си от фирмата заявяват, че ще върнат първоначалната вноска от 500 лева, които Руска Делчева е платила за уреда, тъй като в предвидения от закона 14-дневен срок възрастната жена се е отказала от покупката.

    В разговор с представител на фирмата оттам пожелаха въпросите към тях в писмен вид. Те бяха изпратени. Ето ги:

    1. Какъв формуляр е попълнила собственоръчно Руска Делчева от Хасково при закупуване на прахосмукачка TURBO POWER CLEANER. Ако това е било запис на заповед, защо тя не е разбрала какво попълва и подписва? Уточнение – тя и досега не знае какво е попълнила, това е мое предположение, след като прочетох условията по договора.

    2. Как ще обясните, че 80-годишната жена е разбрала, че печели на томбола, а се оказало, че всъщност купува нещо, при това за 1900 лева, след като пенсията й е 300 лв.?

    3. Редовна практика на компанията ли е да продава скъпи уреди на разсрочено плащане, без да проверява платежоспособността на клиентите?

    Тодор Кръшков,

    Haskovo.net

    Днес се получиха отговорите от фирмата. Публикуваме ги изцяло.

    1. Сключеният договор за покупко-продажба с г-жа Руска Делчева от Хасково е валиден, сключен е след представяне на преддоговорна информация на клиента, договорът е представен на клиентката на хартиен носител, с който тя надлежно се е запознала. Договорът ясно, конкретно и достъпно описва цената, условията и начина на заплащане на продукта. Разсроченото плащане е само една от тези възможности, като изборът е изключително право на клиента. В конкретния случай г-жа Руска Делчева е била запозната както с начина на плащане на харесания уред от нея, така и с общата му цена, платима на вноски. Затова не може да се говори, че е била подведена или заблудена да закупи TURBO POWER CLEANER. Сключването на сделка е единствено и само по волята на клиентката, а в конкретния случай всички съществени условия на сделката са й били надлежно обявени. Независимо от възрастта на клиентката, не сме останали с впечатление последната да е била в невъзможност да преценява постъпките си и да ръководи действията си - какъвто намек присъства във вашата статия. В дейността си никога не сме си позволявали да подценяваме възрастните хора или да ги възприемаме дискриминационно. Считаме, че правата на всеки клиент са еднакви, независимо от неговата възраст.

    Въпреки горното, като коректен търговец, ще спазим нормата на Закона за защита на потребителите, според която при покупка извън търговски обект, всеки има право да развали договора в 14-дневен срок, без да дължи неустойки.

    До този момент не е имало случай, в който да сме злоупотребили с доверието и волята на клиента, както и с качеството на предлаганите от нас продукти. Като компания с международен опит, която работи повече от 10 години на пазара на директните продажби, презентираме нашите стоки пред различна публика, като подробно ги информираме за техните функции и предимства, вида на договора, който ще сключим, цени и начин на плащане на продукта.

    Практиката ни е да сключваме договори за покупко-продажба с ясни и точни клаузи за двете страни. В случая клиентката е подписала Запис на заповед като обезпечение на оставащата за доплащане цена. Този вид документ се използва, когато на клиента остава да заплаща значителна част от общата сума по договора и служи за обезпечение на предоставящия стоката. След като г-жа Делчева е подписала Запис на заповед, то тя се е задължила да изплати остатъка по договора на определен брой равни месечни вноски. Важно е да отбележим, че това разсрочване в случая е абсолютно безлихвено.

    Първоначалната вноска, направена от г-жа Руска Делчева в размер на 500 лева, ще й бъде върната като законова последица от упражнения от нейна страна отказ от договора. Това - по силата на изричната норма на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) - ще стане в момента, в който клиентката върне закупената стока.

    2. Наградата от томболата е точно възможността на спечелилите да закупят продукта с определена отстъпка. Присъстващите са били надлежно информирани за това. Тези, които са спечелили от томболата, но не са пожелали да закупят прахосмукачката TURBO POWER CLEANER, не са сключили договор за разсрочено плащане, което е могла да направи и г-жа Руска Делчева.

    На самата презентация, други присъстващи, без да са изтеглени в томболата, са закупили различни продукти, които предлагаме за директна продажба, което е доказателство, че работим коректно с всички клиенти.

    3. В сферата на директните продажби, както и при всяка покупко-продажба, купувачът избира дали да сключи сделка, а не продавачът, така че не може да се говори и за оказване на натиск. Освен това ние нямаме законово право да изискваме информация от клиентите си да доказват своята платежоспособност.

    Хората, които са били поканени на презентацията, са избрани произволно, като всички присъстващи са изразили желание да присъстват на събитието доброволно. Отделно, на всеки от поканените е дадена подробна информация какво ще се презентира, включително че ще има и томбола за отделни продукти.

    Горната информация има характер на надлежно поискано от нашето дружество право на отговор на ваша публикация от 13.12.2016 г., което следва да ни бъде предоставено в същия обем и вид, в който е направена цитираната ваша публикация, без да го изменяте или съкращавате.

    Б.р. Заглавието е на редакцията.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ба
      Батко
      14 -3
      17:09, 15 дек 2016
      Монетата винаги има две страни, важното е че този сайт е коректен и показва и двете. Колкото до прахосмукачката, този модел се позлва от почистващи фирми.
    • 2
      Когато разбера че са върнали парите може би ще си помисля че може би не са съвсем измамници, но докато не върнат парите такова нещо няма.Общо взето бла, бла. Хайде сега върнете парите без много да се обяснявате.Да, били са коректни спрямо вас, но вие не го заслужавате. Върнете парите.
    • 3
      Сл
      Сланинко
      22 -2
      20:09, 15 дек 2016
      Кръшков ангажирайте се да уведомите общественноста чрез хасково нет дали жената си е получила парите Аз също споделям мнението на горепишещия че докато тя не ги пипне всичко е БОШ ЛАФ и КОТЕШКИ КАВАЦИ от страна на фирмата
    • 4
      N
      n
      17 0
      20:10, 15 дек 2016
      Вие и вашата компания не сте по различни от телефонните измамници
      • Не
        Незапознат
        12 0
        23:38, 15 дек 2016
        Само че законни зад които стоят обиграни във всякакви далавери адвокати.Този текст който е цитиран е написан от именно такъв.Сумата ще и се върне защото заради 500лв едва ли ще искат да нарушат ЗЗП.Пък и медиен шум се вдигна.Не че не могат.Единият от начините е да обявят фалит.Тогава който и да е му остава да пие само студена вода.Няма да се обосновавам защо опцията за съд я елиминирам като възможност. Нека да попитам адвокатчето на фирмата писало тежкарското обяснение за пред
        медиите защо да кажем ''неточни''думи е използвал за обрисуването на самата нея и ситуацията?''....До този момент не е имало случай, в който да сме злоупотребили с доверието и волята на клиента....''.''.... Като компания с международен опит, която работи повече от 10 години на пазара...''.Какви глупости говорите след като и с други потребители се е стигало до съд след тяхни жалби? Поне тези които са стигали до съответните органи.И има наложени глоби.Тоест установена е вината.Виновни!Излиза че лъжете.В основата на адвокатството е тълкуването и изопачаването на фактите но не по такъв груб и безочлив начин. Ето ви още един пример.''... Независимо от възрастта на клиентката, не сме останали с впечатление последната да е била в невъзможност да преценява постъпките си и да ръководи действията си - какъвто намек присъства във вашата статия....''.В предишната статия за която твърдите че е подвеждаща пише: ''...На възрастната жена й прилошало, притеснила се, изпаднала в шок.Един от младежите от презентиращия екип я съпроводил до близката банка, където възрастната жена изтеглила 500 лева и му ги дала като капаро за “печалбата” си...''.Презентаторите на тази фирма малоумници ли са или тарикати?Значи могат в полунесвястно състояние да я закарат до банка за да изтегли пари за финализация на сделката вместо да я успокоят и кажат че това е пожелание и може да не прави това.След този случай още ли твърдите че участващите се избират на случаен принцип?Сигурно да но едва ли някой ще ви повярва.Това са подвеждащи действия продиктувани от комисионната която ще получат.Макар пряко да са виновни за това косвено е самата фирма.Всичките такива натискат и изнудват по всякакъв начин работещите в тях да им носят продажби.И ако паднат под определени бройки си заминават.Скоро подобно действие се разигра между две компании боравещи с ''доброволното'' пенсионно осигуряване.Не знам защо не се разчу това.Може би е общественна тайна.Или пък доволните са повече от недоволните.Което не е наказуемо.Законът не го забранява нито разрешава.Оставено е на търговската етика която се предполага че всеки търговец трябва да я има поне малко захванал се с тази дейност.Но явно и това трябва да се наложи с алинеи под закон.Дотогава ще има тук таме търговци.А болшинството ще са търгаши.
    • 5
      Си
      симихчянец
      8 -5
      23:32, 15 дек 2016
      Хубавите прахосмукачки се харчат и свършват бързо!
    Последни новини