От х:

Днес в x:

Отварят поетапно бежанския лагер в Харманли

    Възможността за излизане в града на настанените чужденци в Бежанския лагер в Харманли ще бъде възстановена поетапно. Това съобщи пред портите на лагера шефът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

    Тя уточни, че вече е изпратила писмо до Здравното министерство, в което уведомява министъра в оставка Петър Москов, че няма опасна здравна картина в центъра. Тя посочи, че от около 2200 пребиваващи в лагера в момента, за една седмица 700 са минали медицински прегледи. Част от тях са били с хронични заболявания. Най-много от диагностицираните -70 души, са били с шарка. Имало е и деца, болни от варицела, които са лекувани в клиниката в Харманли, но голяма част от тях вече са върнати здрави в лагера. Няма обаче регистриран случай на лайшманиоза. В момента няма и малария. Прегледите продължават и днес, но до няколко дни ще приключат, посочи Първанова. Тогава тя очаква и да се нормализира частично пропускателния режим в центъра в Харманли. Това означава, че клинично здравите отново ще могат да излизат от лагера, тези, които все още не са прегледани, но им се налага да излязат, за да си изтеглят средства, например, ще могат да го направят, като бъдат транспортирани и с придружител.

    Петя Първанова съобщи, че 15 -годишното момче от центъра в Харманли, което след размириците в лагера беше настанено в болницата в Ямбол с опасност за живота, вече е добре. То е било със спукан череп и вече се е възстановило. Момчето е изписано днес от болницата и ще бъде откарано в центъра за бежанци в Бусманци.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ар
      аребе
      9 -2
      16:59, 5 дек 2016
      А за 81 с краста нещо да са казали?
    • 2
      Щи
      Щирлиц
      7 -2
      17:30, 5 дек 2016
      Денят на разплатата наближава,така че правете каквото правите днес,но мислете за утре...!
    • 3
      Не
      не ви е срам
      9 -2
      17:48, 5 дек 2016
      Лъжете поголовно,харманлийци ги изкарахте слепи, но всичко ще ви се върне.Разбира се, че има зарази, но вие ще се стържете по корем и ще казвате,че няма нищо. Далаверата върви
    • 4
      Продажните български политици заробиха България с бежански нашественици! Ще има ли възмездие? А спасение?
    • 5
      K
      k
      4 -2
      20:35, 5 дек 2016
      Тия двете са толкова НАХАЛНИ че ен ми си мисли Трябва на изборите да ги изритаме всички гербери иначе навличаме чалмите и шалварите
    Последни новини