От х:

Днес в x:

Румяна Ченалова отива на съд, ощетила НЕК заради фирма

Специализираното звено на прокуратурата „Антикорупция“ предаде на съд бившата съдийка Румяна Ченалова за престъпление по служба и за документно престъпление.

Първото обвинение за това, че от 19.07.2013 г. до 22.01.2015 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от СГС, докладчик по търговско дело, образувано по молба на „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ ООД, при условията на продължавано престъпление – с 14 отделни деяния, е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения с цел да набави облага за него, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

На 18.07.2013 г. „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ е подало искова молба срещу НЕК, като е претендирало плащане на 6 459 922 лв. Съдия Ченалова е следвало да установи дали е налице редовна подадена искова молба и в случай на установена нередност, е следвало да я остави без движение. 

Исковата молба е била нередовна, тъй като не е била платена дължимата държавна такса в размер на 258 396 лева, въпреки това, Ченалова насрочила за разглеждане търговското дело. 

На 24.07.2013 г. тя е допуснала поисканото от дружеството обезпечение на исковата претенция до размера на главницата и е издала обезпечителна заповед. В резултат на товасметките на НЕК са били запорирани до размера на 6 459 922 лв. и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума, подчертават от държавното обвинение. 

На 15.10.2013 г. „ОЕТ- Обединени Енергийни търговци“ подало допълнителна искова молба, с която увеличило исковата си претенция с 4 392 706 лв. Дължимата държавна такса за увеличението е била 175 708 лв., но и тя не била заплатена. 

Според събраните доказателства целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца в размер на 434 105,14 лв., представляващи невнесени държавни такси, а от друга - да създаде привилегия за това дружество - като насрочи и разгледа делото и гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума. 
За „НЕК“ ЕАД пък са настъпили значителни вредни последици. 

Освен това, на 22.04.2014 г. Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание - протокол от проведено открито съдебно заседание. 

Материалите от разследването представляват 18 тома, 12 класьора и една папка, като в хода на разследването са назначени компютърно-технически и фоноскопска експертиза и са разпитани 23 свидетели. Предстои насрочване на делото в СГС, уточниха от прокуратурата.

"От деянието са настъпили и значителни вредни последици - още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на Съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на СГС. Последният, като първоинстанционен съд по търговски спорове със сериозни икономически интереси, е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на Съдебната система", се казва още в официалното съобщение. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петър Янчев
    0 0
    04:02, 3 дек 2016
    Ако всички съдии са като тая *** ти и правосъдието.

Още новини

Последни новини