От х:

Днес в x:

От Дружеството на Военноинвалидите искат паметна плоча в Хасково

Изображение 1 от 4

    Да бъде поставена Паметна плоча на загиналите в мирно време военни от Хасково, настояват от местното дружество на военноинвалидите и военнопострадалите.

    Това обяви пред Паметника на незнайния войн председателят на Дружеството Ненка Желязкова. Заедно с други членове на организацията, днес поставиха цветя пред паметника на пл. „Свобода“, като по този начин отбелязаха 25-години от възстановяването на Дружеството.

    Организацията на национално ниво е създадена още в 1913 година.

    С решение на правителството дейността на Съюза е прекратена през 1950 година.

    Хасковската организация отново е възстановена след настъпването на демократичните промени през 1991 година, припомни от историята на Дружеството Ненка Желязкова.

    Членовете му при възстановяването му преди четвърт век са били 292-ма, но с годините са останали 87 души. В момента 30 са военноинвалидите, толкова почти са вдовиците на загинали военни в мирно време, членове са и деца на загинали родители военни. Две са семействата, които членуват в Хасковското дружество, загубили синовете си като войници при голямата трагедия в река Върбица край Момчилград преди 26 години.

    На празника днес организация прави и своето отчетно-изборно събрание. „Субсидиите, които членовете ни получават са смехотворна сума. Едно от исканията ни вече е постигнато - да се получават безплатни лекарства по подобие на ветераните, но пък лекарственият списък не е актуализиран от години. Имаме членове с психически заболявания след задължителната военна служба в казармата и трябва да се мисли за тези хора.“, призова Желязкова. Друго искане, което тя посочи от името на членовете на хасковското Дружество е възможността за безплатен транспорт с БДЖ. „ Най-много настояваме обаче да ни се съдейства и определи място от общината за поставянето на Паметната плоча, с която да почетем нашите загинали. Такива плочи има в почти всички областни градове“, посочи още Ненка Желязкова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини