От х:

Днес в x:

Стихиите Ива Николова и Владо Пенев се срещат в „12 квадрата“

    Ако тя е огънят, той е вятърът. Ако тя изпепелява, то той разнасят пепелта. Ива Николова и Владимир Пенев-две стихии, които се срещат в поетичната книга „12 квадрата“. Като съавтори двамата я представиха снощи и пред хасковска публика в Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“.

    Както реализацията, така и идеята за „12 квадрата“ тръгва стихийно- на морския бряг. Авторите се срещат там на ежегодния пленер и Медиен форум, които се организират от Мария Банева. Ива Николова има вече стихотворенията и подготвя издаването на нова поетична книга. Тогава Владо Пенев й предлага да участва в нея със своето изкуство. Първоначално подготвените стихотворения от Ива Николова са 13, но Владо Пенев й предлага да отпадне едното, за да станат точно 12.

    Така след време се поява бялото издание на „12 квадрата“, което е масовия тираж. Има обаче и 12 черни екземпляри от албума, които са библиографски. Книжките са само 12 и са номерирани от авторите. Във всяка от колекционерските книги има по една оригинална рисунка на художника, а до нея и саморъчно написаното от Ива Николова стихотворение “Безнадеждно“.

    Оформлението и печатът са дело на Стефан Чурчулиев- син на димитровградския художник Петко Чурчулиев, чието име носи галерията в града.

    „Това не е песнопойка, не е стихосбирка, а нашият опит да направим албум. И докато го създавахме едното изкуство в него, помагаше на другото. Благодаря на Ива, че ме допусна да бъда неин съучастник в това начинание.“, каза при представянето в Хасково Владо Пенев.

    „Тези стихове нямаше да са точно такива, ако не са рисунките на Владо“, отвърна му Ива Николова.

    „Стихове и рисунки сякаш се докосват, говорят си, като стари приятели“, представи книгата Ели Видева, който като председател на КДК е съорганизатор за гостуването на авторите в града.

    “12 квадрата“ е храм на духовността, където диша индивидуалността и красотата“, щрихова впечатленията си от книгата хасковската поетеса. А авторите й Ели Видева определи като „Двама рицари, въоръжени с перо и четка. Книгата им не се чете, тя се съпреживява с всички сетива"

    Красиимра Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини