От х:

Днес в x:

Радев увеличи победата си в Хасково с 94 %, в Кърджали -с 504 %

След инфарктния балотаж за Президентските избори вчера между независимия и подкрепен от БСП ген. Румен Радев и кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева, данните, качени на информационната платформата Инфограф са повече от показателни за строя на гласуване, разликата на подкрепата към двамата кандидати между първия и втория тур на Президентските избори./може да разгледате тук/

След вота на 13-ти ноември изборната победа на ген. Румен Радев е с малко над 2 млн. гласа спрямо 1,2 милиона за Цецка Цачева.

Анализаторите Явор Алексиев и Адриан Николов качиха изчисленията за това от къде дойде ръстът на гласоподавателите на подкрепения от БСП кандидат. Сравнението между отделните области позволява очертаването на няколко общи тенденции, като тази, че Румен Радев бележи много по-значителен ръст от Цачева в повечето области на страната. Най-значителните му постижения са в Кърджали, където взима 503 % на втори тур спрямо първия, Разград-с 308% повишение и Търговище-с 233%. Тези три области съвпадат с регионите на най-голяма подкрепа за Пламен Орешарски на първия тур, тъй че може да се говори с относително голяма сигурност за пренос на гласове между двамата кандидати, коментират анализаторите.

За региона на Хасково, роденият в Димитровград генерал, чиито родители и до днес живеят в харманлийското село Славяново, увеличава подкрепата си с 93,9 на сто във втория тур .

Както в област Хасково, така и в повечето от останалите области Радев постига ръст на гласовете в порядъка от 90%-130%. Най-слабият му ръст се наблюдава в София област и Видин, което обаче може да се обясни с доброто му представяне в тях още на първия тур.

Ръстът в подкрепата за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева е относително равномерен в цялата страна, като варира в рамките на 35-50% в повечето области. Изключение правят София област, както и доминираните от гласоподаватели на ДПС, гласували предимно за Пламен Орешарски на първия тур, области, където ръстът на подкрепата за Цачева е в порядъка на 20-25%, посочват анализаторите.

Най-много Цачева успява да увеличи гласоподавателите си в София (столица), Варна и Добрич. Докато столицата е областта с най-равномерно разпределение на първия тур, то там беше и най-доброто представяне на кандидатите получили по-малък дял от вота – Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Татяна Дончева, част от чиито избиратели (основно гласувалите за Трайчо Трайков) вероятно са се преориентирали към кандидата на ГЕРБ. Варна и Добрич пък са областите на най-добро представяне на Веселин Марешки, което също говори за известен прилив на гласоподавателите му към Цачева.

Коментарът на Явор Алексиев и Адриан Николов е, че най-трудно е проследяването на гласовете за кандидата на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, подадени на първия тур. Причина за това е равномерното им разпределение в почти всички области на страната, освен тези, където доминира Пламен Орешарски. Това наблюдение в по-малка степен важи и за гласовете подадени за Татяна Дончева и Ивайло Калфин.

 Hаskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    янко митев
    9 -1
    16:46, 14 ное 2016
    Изборите са пълен РЕЗИЛ за ГЕРБЕРИТЕ по точно за ръководителите гербери Но КАПАНЪТ в който те вкараха МАМА ЦЕЦКА е ОТВРАТИТЕЛЕН Тя е достатъчно умна за да разбере това и бе следвало да реагира на тази подигравка нанесена и от СВОИТЕ
Последни новини