От х:

Днес в x:

Прокуратурата е получила над 200 сигнала за нарушения

Прокуратурата е получила над 230 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до деня на балотажа, съобщиха от държавното обвинение. Три от сигналите са изпратени в ЦИК по компетентност, по 13 е образувано досъдебно производство, а по над 170 е постановен отказ.

В ЦИК от началото на деня са постъпили седем жалби. Един от тях е от Монтана за това, че се отварят бюлетините, след като са били пуснати в кутията. Друг сигнал е, че са отказали на жена да гласува по настоящ адрес, а не по постоянен, заради това, че тя не е предала предварително заявление.Хора в социалните мрежи също се оплакват от това, че при сгъване на бюлетините се е виждал вотът им.

"Дневник" припомня как се гласува на тези избори.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия.

На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната - имената на двете кандидатпрезидентски двойки. Номерата са по средата, а най-отдолу е опцията "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване.

Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент и вицепрезидент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна.

Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини