От х:

Днес в x:

10 виновни за загубата и оставката на Борисов (според самия него)

Премиерът Бойко Борисов, който преди втория тур на загубените от кандидата на ГЕРБ президентски избори, обяви публично, че отговорността за кампанията е негова, след това посочи многобройни виновници. Някои бяха назовани многократно - от коалиционните партньори до неформална група депутати от СДС по времето на Иван Костов. За други в ГЕРБ само се шушука. В партията са склонни да хвърлят вината за поражението на Йорданка Фандъкова, говорят депутати. 

1. Йорданка Фандъкова

Кметът на София изглеждаше, като човек, който е плакал много, на пресконференцията на Борисов и министрите му в изборната нощ, на която той обяви оставка. На Фандъкова се гледа като на главния виновник в ГЕРБ, след като още на първи тур стана ясно, че Цачева няма шансове да стане президент. Причината е отказът й да бъде кандидатът за президент.

2. Радан Кънев и ДСБ

"Да благодаря на колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи", това бяха едни от първите думи на Борисов, след като се видя, че Цачева губи и малко преди да обяви оставката си. "Забравих да честитя и на Радан Кънев. Направи всичко възможно център дясното да се разбие. Ако иска може да го вземат в коалицията, ако не счита, че винаги трябва да е опозиция", продължи премиерът.

3. Новото мнозинство

Според Борисов президентският вот е очертал ново мнозинство - на БСП, ДПС, ДСБ и Патриотите. "Нека си направят правителство и да управляват. Ако имат нужда от кворум, ние ще им правим, заяви Борисов в неделя вечерта. Според социологическите проучвания избиратели на коалиционните партньори от Реформаторския блок и значителен брой "Патриоти" са гласували за Румен Радев.

4. "Агнешките главички"

"Приятна игра на агнешките главички", каза премиерът ни в клин, ни в ръкав, след като гласува в Банкя. "Агнешките главички" бяха неформален кръг от депутати от СДС по времето на правителството на Иван Костов (1997–2001 г.). За техен лидер бе сочен Никола Николов, председател на Икономическата комисия в тогавашното Народно събрание. Нито Николов, нито някой от депутатите от кръга му са политически активни в момента. Вероятно по този начин Борисов намекна за поредния заговор на поредното "задкулисие".

5. Референдумът

Друга причина за провала според Борисов е, че референдумът се проведе заедно с президентските избори. "Не само, че допуснахме референдума, но и го направихме в деня на изборите. Много хора ни се обидиха, че затворихме "Орлов мост" за концерта, обаче ние и това позволихме, беше важно за мен мнението на хората", каза Борисов в неделя вечерта. Той обаче заяви, че е гласувал за референдума и че от ГЕРБ ще подкрепят изводите от допитването в парламента, след като 3, 5 милиона души са упражнили своя глас.

6. Коалиционните партньори

Преди две години направихме компромис – нито се харесвахме с реформаторите, нито се харесвахме с Патриотичния фронт, нито с АБВ, каза Борисов в неделя. Няколко дни по-рано в интервю за Би Ти Ви Борисов се оправда с коалиционните си партньори и призна, че коалицията води до негативи в партията му: "Симпатизантите на ГЕРБ се бунтуваха от това, което направихме две години. Ние, за да угодим на Патриотите, се огънахме и приехме искането на Патриотите. Само че дойдоха Реформаторите и викат: Там с едно квадратче ние няма да влезем след следващите парламентарни избори. Ние пак се огънахме - само мир да е. ГЕРБ в парламента само бранеше всички." (Виж и т. 3)

7. Цецка Цачева

Неуспелият кандидат за президент също призна вината си, но "частично" и добави на пресконференцията след изборите, че е човек, който може да носи отговорност. "Тогава, когато направим анализа в партията и в парламентарната ми група, съм готова да си подам оставката не само като председател, но и да напусна парламента, ако това е волята на моята парламентарна група" каза Цачева.

8. Врагът с партиен билет

"Оттук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни, ще си направим добър анализ вътре в партията, ще направим добри анализи на кметовете по страната и ще им потърся много сериозна отговорност", закани се на кметовете си Борисов. Според източници от ГЕРБ, освен на Фандъкова, ще бъде търсена отговорност на всички кметове, където партията на Борисов е загубила позиции. Т.е. почти навсякъде.
9% от симпатизантите на ГЕРБ са гласували за Румен Радев.Дали това ще предизвика процеси на разцепление - в партията не са склонни да обсъждат тази тема.

9. Самият Бойко Борисов

Между двата тура на изборите Борисов даде рядко самокритично интервю по Би Ти Ви, в което над 10 пъти повтори думата "грешка". Ето и част от покаянията: "Сгреших и ще си понеса цялата отговорност за това, че съм сгрешил."; "Това е също и наказателен вот...аз съм виновникът, така че да не говоря в множествено число за неуспехите."; "След като, грешката е моя, може би пък това, че съм убеден, греша."; "Аз за първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подготвения човек за президент, а не най-харизматичния. Партията очакваше аз да съм президент или да номинираме Йорданка Фандъкова, или Томислав Дончев. Но, когато се събрахме да обсъждаме, аз исках да заложим на подготвен кандидат. И това беше грешката ми".

10. Не може да няма още някой виновен

Сигурно има и някой друг виновен и Бойко Борисов няма да пропусне да го посочи.

И двама невинни (Бонус)

1 Цветан Цветанов. Председател на предизборния щаб.

Стенограма от пресконференцията на ГЕРБ в изборната нощ:
"Репортер: Ще търсите ли персонална отговорност за тази загуба на някой в партията и решихте ли вече кой часовник ще подарите на Цветанов?
Бойко Борисов: Този път няма да му подаря нищо, защото не сме спечелили. Сега ще го измъчвам на тази тема.
Репортер: Само това ли ще му е наказанието за изборите?
Бойко Борисов: Какво да направим? Един месец човекът се разсипа да обикаля с госпожа Цачева, но..."

2 Самият Бойко Борисов

"Загубата на ГЕРБ е категорична, ясна и ще си изведем нашите поуки. Разбира се, че виждам и то много грешки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха - нещо не е така, както трябва", заяви Бойко Борисов след окончателната загуба на Цачева. Премиерът усеща народа с кожата си, народът не греши, този, който винаги е бил част от него - също

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини