От х:

Днес в x:

Социолог: Поредица от грешки доведе до оставката на Борисов

Имаше каскада от грешки за този месец и половина, които доведоха до оставката на Борисов, каза по БНР социологът Боряна Димитрова.

Късният избор на кандидата за президент беше разчетен като израз на високомерието към избирателите, че подкрепата е гарантирана. Това създаде недоверие към подхода, коментира Димитрова от "Алфа Рисърч".

Липсваше доверие на голяма част от избирателите при самата номинация въпреки качествата на Цецка Цачева. 14 процента доверие беше много ниска стартова база, за да се стигне до победа, каза още социологът.

Това, че премиерът реши да обвърже кампанията с вот на доверие към собственото му правителство, мобилизира по-скоро опонентите, отколкото привържениците, смята Димитрова.

Тихият ропот се превърна в нарастваща критичност.Огромната част от българите има позитивно отношение към стореното с еврофондовете, но има претенции към начина на управление, добави тя. 

По нейното мнение натрупването доведе до ефекта на снежната топка и многократно по-тежък резултат от предвижданията. 

Логично се стигна до оставката, смята социологът.

Какво следва?

Имаме парламентарна криза, защото това НС ще бъде разпуснато и няма значение кога. Въпросът е дали да е Велико Народно събрание, пита се Димитрова. 

Този въпрос идва заради резултата от референдума. Да се върви към мажоритарна система, промяна на броя на депутатите, в съдебната система и т.н. Но е трудно да преценява в един фрагментиран парламент как ще се върви към радикални промени. По-скоро ще се върви към преходен вариант, смята социологът. 

Политическата криза е по-голяма, отколкото можеше да се мисли на старта на предизборната кампания, подчерта Димитрова.

Много зависи от това какво служебно правителство ще се сформира и как ще се представи БСП, защото прожекторите вече са към нея, добави тя.

Взорът ще бъде много силно вперен в алтернативните варианти – БСП, ДПС, националистите – това са избирателите, които най-масирано подкрепиха Радев. До април по-скоро можем да очакваме още по-шарен и още по-труден за общи политики парламент, където ролята на президента би нараснала неимоверно, каза още Боряна Димитрова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини