От х:

Днес в x:

Има опит да се вкара България в криза и в хаос

Има опит да се вкара България в криза и в хаос. Той не е от снощи и не е с подаването на оставката, а още между двата тура, когато премиерът обяви, че практически България е заложник на неговите политически амбиции и интереси. Фактът е, че гражданите не се уплашиха, а отговориха много категорично на опита да се сплаши България с хаос и с дезорганизация на обществения и политически живот. Това каза Валери Жаблянов от БСП по bTV.

Той допълни, че победата на ген. Румен Радев е победа на демократично мислещите български граждани и на БСП:

„Когато съобщиха, че който и да е кандидат на ГЕРБ печели изборите без да е обявен, ние се озовахме в една ситуация на общество, което не изглежда съвсем добре със собствените си способности, когато е готово да гласува за някой, който не е обявен.

Така че ние отначало влязохме в една странна ситуация и няма как в тази ситуация да не се очаква българските граждани да реагират мислейки”.

БСП има позиция за предсрочни парламентарни избори по отношение на правителството на ГЕРБ с аргументация коренно различна от тази на Борисов, коментира Валери Жаблянов и припомни подготвяния вот на недоверие за външната политика на правителството:

„Един вот на недоверие се внася, когато очакваш правителството да го загуби, т.е. да падне. Така че нашата позиция в това отношение не е нова, въпросът е, че се създаде нова ситуация. Премиерът кой знае защо превърна изборите във вот на доверие срещу правителството и го получи по най-добрия начин, така че има много да разсъждава върху създалата се ситуация”.

Народът избра с почти 500 000 гласа повече Румен Радев, каза още Жаблянов иобясни, че когато са разбрали, че печелят, в БСП са си казали, че най-после България е успяла да излезе от една омагьосана ситуация, която продължава много години – „когато избираш някого не заради това което предлага, а заради неговите умели салто морталета често пъти в публичното пространство”.

Президентът няма как да бъде несистемен играч, той е на върха на политическата система, коментира Жаблянов и допълни, че Радев няма опит и сам е признал това, а от БСП са били наясно и именно затова са го издигнали.

„Радев трябва на първо място да се съобразява с тази конституция, която успя да ни преведе през много кризисни моменти и я намирам за изключително добре написана от гледна точка на баланса между отделните видове власти и предаването на властта в кризисни ситуации.

Победата на ген. Румен Радев действа мобилизиращо на членовете и симпатизантите на БСП, но нямаме никакви илюзии предвид огромните трудности и изпитания, които предстоят пред страната ни, заяви по БНТ депутатът от БСП Жельо Бойчев. По думите му, това беше много желана и чакана победа, но "за да кажа очаквана в такъв мащаб и толкова категорично, признавам си, че дори и аз не съм си я представял".

От тук насетне се задават едни сложни времена пред страната, каза Бойчев и обясни, че имаме работещ парламент в рамките на не много време. Така, че отговорът на тези въпроси ще бъде функция и на това доколко политическите сили, представени в този парламент, ще съумеят да постигнат съгласие. БСП има 38 депутати и сами разбирате, че да поемем някаква по-голяма политическа отговорност в рамките на това НС е трудно.

По темата за проведения референдум, Жельо Бойчев каза, че волята на българските граждани е ясна и от тук нататък предстои нелеката задача това да бъде разписано като конкретни законодателни текстове. А там нещата не са се случвали по най-удачния начин в момента и затова бихме направили една много съдържателна и и сериозна дискусия, каза той. Самите избирателни системи имат доста разновидности и пренасянето им към българските условия и традиция, трябва да бъде внимателно направено.

По отношение на резултата от президентските избори, Жельо Бочев заяви, че лично премиерът Бойко Борисов е обвързал резултата от тях с вот на недоверие към този кабинет. "Той сам поиска този вот на доверие от българските граждани и те ясно му го показаха, че не му го дават. И не виждам защо от тук нататък страната да бъде поставяна на изпитание. Има си нормални процедури и нека пътя да бъде извървян по тях".

Бойчев каза още, че БСП за пореден път показа, че може да постави на заден план своя партиен интерес. В едно трудно и сложно време за страната да потърси такъв тип кандидат и кандидатпрезидентска двойка, която да олицетворява в най-добра степен ролята и функциите на президента като един представител, един обединител на нацията, като един човек, който може да върне достойнството в страната. Не много политически партии са готови на този ход, допълни той.

Източник: fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини