От х:

Днес в x:

3-годишен вае глинени съдове в работилница

    Дамян е на 3 г. Все още не си знае фамилното име, но въпреки това  днес показа истински занаятчийски умения в организираната арт работилница Телие-То в Хасково.

    Довела го майка му, а негов ментор беше Ивайло Господинов от грънчарска работилница „Калиниа” – Димитровград. Освен малкият Дамян в работилницата бяха дошли и още няколко деца и кака им Стефи. Пред тях професионалистът Ивайло демонстрира изработването на глинени съдове на грънчарско колело. Веднага след кратка демонстрация, наблюдателите запретнаха ръкави и започнаха да ваят съдове.

    И добре, че участниците в заниманието около грънчарското колело се представиха още в началото, защото на моменти се пораждаха съмнения кой кого обучава, предвид изваяните движения на малкия Дамян. Оцапан от носа до петите, той не отделяше ръце и поглед от въртящата на грънчарското колело мека глина.

    След дълъг разговор с майка си, той отстъпи мястото около въртящата се плоскост и на кака си Стефи. 30-годишната хасковлийка беше най-възрастният посетител в арт работилницата край футболните игрища в комплекс „Авеню”. Малко след кратки указания от страна на майсторът-грънчар Ивайло, Стефи направи няколко съда от омесена топка глина. Когато обучитението приключи, тя остави едно от произведенията си да съхне - купичка, която декорира с цвете, изработено от същата смес.

    Освен нейното произведение, останалите посетители бяха направили свои изработки. „След като изсъхнат Ивайло ще ги изпече и ще ги гледжоса”, обясни собственичката на ателие-работилницата Антония Костова. Тя допълни, че това е третото занимание с глина. Обикновено там всяка седмица се организират работилници с различни занимания.

    Анета Кутелова

             

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      браво
      16 0
      17:02, 12 ное 2016
      Браво! Поздравления за тази работилничка! Успех!
    Последни новини