От х:

Днес в x:

„Орфей“ и „Орфейче“ представят Хасково на Първия национален фестивал за коледни и новогодишни песни

Хорове от Стара Загора, Пловдив, Варна и Нова пазар, вече са заявили участи в първия по рода си у нас Национален фестивал за коледни и новогодишни песни, който ще се проведе в Хасково на 17 и 18 декември.

Формации от Димитровград и Варна също са заявили, че ще изпратят заявка за включването. От Хасково участници ще са хоровете „Орфей“ и „Орфейче“.

Организатори на музикалния форум са община Хасково, Младежкия център и Художествената галерия „ Ат.Шаренков“.

Идеята е фестът да стане стане ежегоден. В него могат да участват до 8 хора от цялата страна, без ограничение във вида на състава и възрастта на певците. Заявки за участие се подават до 10 ноември. Участващите хорове се определят след селекция от организаторите и ще бъдат уведомени до 15 ноември 2016 г.

Фестивалът няма конкурсен характер. Всеки хор ще получи диплом за участие и подаръци.

Броят на участниците в хора не може да надвишава 35 души заедно.

Всеки хор представя програма до 15 мин., като в нея задължително трябва да бъде включени поне две коледни или новогодишни песни от български композитор.

Сред целите на фестивала са осъществяване на културен обмен, създаване на условия за установяване на контакти и сътрудничество между хорове от различните градове от страната, приобщаване към културните ценности на певческото изкуството.

Според организаторите, фестивалът ще бъде предпоставка за създаването на нови български песни, свързани с празниците Коледа и Нова година.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини