От х:

Днес в x:

Търсим най-често НАП за проверка на здравноосигурителния си статус

Проверката на здравен статус е най-често ползваната услуга в офиса на приходната агенция в Хасково. 20 024 от обслужените клиенти са дошли именно за изясняване на статуса си, съобщават от офиса на НАП в областния град.

77 100 клиенти са обслужени в офиса на НАП в Хасково за първите 9 месеца на тази година. 

Кампанията по деклариране на доходите от миналата година и през летния сезон, който българите от чужбина се завръщат и използват това време да  уредят здравноосигурителните си права, са били пиковите моменти на посещаемост.

НАП напомня, че наличието на здравноосигурителни задължения се проверява най-лесно и бързо в електронната страница на Агенцията www.nap.bg в рубриката „Е-услуги със свободен достъп“, в която освен здравноосигурителния си статус, всеки може да изчисли сам и задълженията си чрез „Здравноосигурителния калкулатор“. Затова обаче трябва да има персонален идентификационен код. Чрез ПИК   спестява отиването на място в НАП и за много други услуги.

Чрез кода може да се подава годишната данъчна декларация от физическите лица, на декларацията за регистрация на самоосигуряващи се лица, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори. ЧРез него онлайн може да се получава информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски в него; подаване на осигурителна декларация образец 7, която е задължителна за  безработни и неосигурени за здраве на друго основание.

Само в Хасково за деветте месеца на годината са издадени 2 285 нови персонални кода на клиенти от областта. От офиса на НАП напомнят, че персоналният код е безплатен и безсрочен. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини