От х:

Днес в x:

Галерия „Форум“ отваря врати за Иван Краевски-художникът, чиято палитра не изсъхва

Изображение 1 от 5

    Пловдивският художник живописец Иван Краевски ще представи 15 маслени платна тази вечер в галерия „Форум“ в Хасково.

    Експозицията ще бъде официално открита в присъствието на автора в 17.30 часа.

    73-годишният художник е роден в с. Зелениково. През 1971 г. завършва живопис във ВИИ „Николай Павлович” – София. Член е на групата на пловдивските художници от 1971 година. През годините е участвал в национални и международни изложения. Негови картини са ставали достояние на публиката във Франция, Полша, Германия, Англия.

    Творби, излезли изпод четката на пловдивския майстор, са в частни колекции у нас и в ценители от Германия, Полша, Испания, Япония и Русия.

    Краевски е известен с портретите си, а за тях казва: "Портретът не е снимка на момента, той отразява състоянието на човека, характера му. Когато рисувам някого, аз търся дълбочината, спокойствието на образа". В Хасково пловдивският художник ще покаже много пейзажи, запечатали впечатленията му от морския бряг в картините “Созопол“ и „Есен в Балчик“, през Старият Пловдив, до „Париж“ и „Венеция“.

    „Не може да рисуваш живопис и да правиш паузи от по една-две седмици. Просто загубваш ритъма. Както казваме ние, художниците, палитрата не трябва да изсъхва”, казва Иван Краевски и още: "Който носи изкуството в душата си, може пукната пара да няма, но ще излее онова, което му идва отвътре. И нищо не може да го спре..."

    Красимира Славова
      

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини