От х:

Днес в x:

40 фотоса в галерия „Шаренков“ показват Армения от древността до днес

Храч Мурадян и Ехиязар Узунян пред снимката на храма в Гарнис

40 фотоса на двама български автори разказват историята на арменския народ от древността до днес в Градската галерия “Ат. Шаренков“. Снимките на нови модерни сгради от съвременна Армения в контръст с културно-историческите паметници на арменците са правени в ново време, преди 2 години, а проектът е по инициатива на Арменското посолство у нас. Тогава двамата фотографи -любители Милко Илиев и Христо Димитров са изпратени на пленер, за да запечатат най-свидните за арменците места.

Идеята за изложбата тръгва след многобройни срещи на арменците с хора от другите общности в България. Оказва се, че хората знаят за арменците толкова, че ги свързват предимно с вицовете за Киркор и Гарабед и с някои от популярните по света ястия от традиционната арменска кухня, а ние притежаваме самобитна култура имаме древни традиции“, разказва д-р Ахавни Кеворкян.

Заедно с почетния консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян и архиерейския наместник на Арменската епархия в България Храч Мурадян донесоха в Хасково фотоизложбата.

Снимките, които участват в нея са подбрани сред повече от 3 000, заснети по време на пленера.

На един от фотосите, направен от Милко Илиев, във фокуса на автора е попаднал храмът на бога на Слънцето Митра в Гарни. Той се издига на края на пропастта върху триъгълния нос на река Азат. Построен е от покръстителя на арменците цар Трдат през 66 година. В близост до храма има и три терми, правени от гръцки майстори. Любопитен факт е, че в една от мозайките има текст, вероятно оставен от тях, който гласи „Дойдохме, работихме и не ни платиха“.

През 1067 година земетресение сринало храма до основи, но местното население го събрало камък по камък и отново го възстановило. От там насетне той става място за поклонение.

И до днес храмът е посещаван от хиляди туристи и поклонци. Едно от люботпитните неща в конструкцията му са външните стъпала. Те са толкова високи, че за да изкачи следващото човек трябва да се присвие напред като в поклон. Идеята е нито едно от 10-те стъпала да не бъде изминато без да се отдаде почит на бога Слънце. 

Тази и още любопитни истории, както от древната арменска памет, така и от съвременна динамична Армения, разказват фотосите. Те са нещо като бърз гит хилядолетия назад.

Ефектът след показване на снимките, през който град е минала изложбата, е автопоход. Видели веднъж Армения в блясъка й на снимка, хората искат да я видят и отблизо. Затова и почти всяка година почетния консул Ехиязар Узунян става водач на българите, които искат да видят Армения, обяснява др. Кеворкян.

Изложбата ще остане в Хасково през следващите три седмици.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини